تاریخچه انتخابات در ایالات متحده آمریکا- چهل و هفت؛ ایالت نیومکزیکو

 

کیوان شکوری :

ایالت نیومکزیکو به مرکزیت شهر سانتافه با غذاهای تند مشهور خود و میزبانی از بزرگترین جشنواره بالن هوای گرم جهان در جنوب غربی آمریکا هم مرز ایالت تگزاس و کشور مکزیک می‌باشد. نیمی از این ایالت بخشی از خاک کشور مکزیک بود که پس از جنگ مکزیک و آمریکا طبق پیمان گوادالوپ هیدالگو در سال ۱۸۴۸ ضمیمه خاک ایالات متحده و بعنوان قلمرو نیومکزیکو اداره می‌شد تا سرانجام در تاریخ ۶ ژانویه ۱۹۱۱ بعنوان چهل و هفتمین ایالت به ایالات متحده آمریکا پیوست.

طبق آخرین سرشماری آماری جمعیت این ایالت ۲.۱۱۴.۳۷۱ تن می‌باشد که ترکیب جمعیتی آن از ۴۸.۶ درصد اسپانیولی زبان یا لاتین تبار، ۳۶.۸ درصد سفید‌پوست، ۱۱.۴ درصد سرخ‌پوست و بومیان آلاسکا، ۲.۸ درصد سیاه‌پوست، ۲ درصد (Asian) آسیای شرقی، ۰.۲ درصد بومیان هاوایی و دیگر جزایر اقیانوس آرام و ۲.۸ درصد از دیگر نژادها تشکیل شده است.

 دانشگاه نیومکزیکو، آزمایشگاه ملی لس آلاموس که یک مرکز بزرگ علمی متعلق به دولت فدرال آمریکا می‌باشد که نخستین بمب اتمی جهان به سرپرستی رابرت اوپنهایمر در این آزمایشگاه طی پروژه‌ی منهتن ساخته شد، آزمایشگاه ملی سندیا، رصدخانه ملی رادیو اخترشناسی آمریکا، رصدخانه آپاچی پوینت که میزبان تلسکوپ اس‌دی‌اس‌اس (SDSS) یکی از تلسکوپ‌های مهم دید زاویه باز در جهان می‌باشد همگی از جمله مراکز علمی و آموزشی این ایالت می‌باشند.

همچنین این ایالت میزبان پایگاه‌های نیروی هوایی آمریکا بنام‌های هالومن، پایگاه هوایی کَنن، پایگاه هوایی کرتلند، مقر سایت آزمایش موشکی وایت سندرز و نیمی از پایگاه فورت بلیس می‌باشد.

از کشاورزی، دامپروری و تولید محصولات لبنی گرفته تا نفت، گاز، معادن و منابع طبیعی در نیومکزیکو وجود دارد.این ایالت در حال حاضر دومین تولید کننده نفت در ایالات متحده و دارای ذخایر گاز طبیعی و معادنی از قبیل اورانیوم، پتاس و زغال سنگ می‌باشد. نیومکزیکو با داشتن استودیوهای آلبوکرک صنعت فیلم سازی رو به رشدی دارد.

شهر تائوس پوئبلو ( Taos Pueblo) این ایالت از جاذبه های گردشگری آن می باشد که خانه‌های آن از خشت و کاه گل با قدمت بیش از ۱۰۰۰ سال می‌باشد.

از سال ۱۹۱۲ که اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده در نیومکزیکو برگزار شد تاکنون که اکتبر ۲۰۲۴ میلادی می باشد در ۲۸ دوره از این انتخابات شرکت کرده که ۱۶ دوره حزب دموکرات و ۱۲ دوره جمهوری‌خواه برنده آرای الکترال این ایالت شدند. برای بررسی بهتر این انتخابات را به دو بخش تقسیم می‌کنیم. بخش اول از سال ۱۹۱۲ الی ۱۹۶۴ میلادی می‌باشد ۱۴ دوره این انتخابات برگزار که دموکرات‌ها ۹ دوره و جمهوری خواهان پنج دوره برنده آرای الکترال این ایالت شدند. بخش دوم از سال ۱۹۶۸ الی ۲۰۲۰ میلادی می‌باشد که ۱۴ دوره دیگر از این انتخابات برگزار شد که حزب جمهوری‌خواه هفت دوره و دموکرات نیز هفت دوره که چهار دوره آن مربوط به چهار دوره اخیر این انتخابات می‌باشد برنده آرای الکترال این ایالت شدند و این نشان از گرایش مردم این ایالت به دموکرات‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری در سال‌های اخیر دارد.

در انتخابات نهایی ریاست‌جمهوری ایالات متحده سال ۲۰۲۰ در حوزه انتخابیه نیومکزیکو جو بایدن با ۵۴.۳ درصد آرا موفق به شکست دونالد ترامپ با ۴۳.۵ درصد آرا شد و پنج رای الکترال این ایالت را به سبد دموکرات‌ها ریخت.

از سال ۱۹۱۲ تاکنون ۱۸ تن بعنوان سناتور از ایالت نیومکزیکو راهی مجلس سنا آمریکا شده‌اند که ۱۱ تن عضو حزب دموکرات و هفت تن جمهوری‌خواه بوده‌اند. علاوه بر اینکه دموکرات‌ها از نظر تعداد سناتور برتر از جمهوری خواهان می‌باشند، تعداد دوره‌هایی که این سناتورهای دموکرات رای آوردند خیلی بیشتر از جمهوری خواهان می‌باشد، بطوریکه مجموع سال‌هایی که این ۱۱ سناتور دموکرات در مجلس سنا حضور داشتند بیش از ۱۵۰ سال و مجموع سال‌های حضور هفت سناتور جمهوری‌خواه  تقریبا ۶۶ سال می‌باشد. در سال‌های اخیر نیز دموکرات‌ها بهتر عمل کرده و یکی از کرسی‌های این ایالت در مجلس سنا از سال ۱۹۸۳ و دیگری از سال ۲۰۰۹ تاکنون در اختیارشان می‌باشد. مارتین تروور هنریش  و بن ری لوجان هر دو از حزب دموکرات دو سناتور حال حاضر این ایالت می‌باشند.

پیترو ویشی دومنیچی (Pietro Vichi Domenici) از حزب جمهوری‌خواه با ۳۶ سال حضور در مجلس سنا ۲۰۰۹ -۱۹۷۳ و جف بینگامان (Jeff Bingaman) از حزب دموکرات با ۳۰ سال حضور در سنا ۲۰۱۳-۱۹۸۳ با سابقه‌ترین سناتورهای تاریخ ایالت نیومکزیکو بودند.

از سال ۱۹۱۱ که اولین دوره انتخابات مجلس نمایندگان آمریکا در ایالت نیومکزیکو برگزار شد تاکنون ۳۶ تن به عنوان نماینده از این ایالت در مجلس نمایندگان آمریکا خدمت کرده‌اند که ۲۴ تن عضو حزب دموکرات و ۱۲ تن جمهوری‌خواه بوده‌اند. دموکرات‌های نیومکزیکو علاوه بر اینکه با ۲۴ نماینده در طول تاریخ این انتخابات برتر می‌باشند در سال‌های اخیر نیز بهتر عمل کرده و هر سه کرسی این ایالت در مجلس نمایندگان آمریکا در اختیار آنها می باشد.

میشل لین لوجان گریشام (Michelle Lynn Lujan Grisham) فرماندار حال حاضر ایالت نیومکزیکو از حزب دموکرات سی و دومین فرماندار تاریخ این ایالت می‌باشد. اما مجموع کسانی که در این پست خدمت کردند ۲۸ تن بودند و دلیل این اختلاف این می‌باشد که دو تن از این فرمانداران هر کدام در سه دوره غیر متوالی به این مقام رسیدند و سه بار بصورت مجزا بعنوان فرماندار ثبت شده‌اند و آمار ما بر اساس تعداد دوره نمی‌باشد بلکه بر اساس تن یا همان شمارش اشخاصی می‌باشد که به این مقام رسیدند.

در ایالت نیومکزیکو از زمان ورود به اتحادیه یا همان کشور ایالات متحده آمریکا تاکنون ۲۸ تن بعنوان فرماندار خدمت کردند که ۱۸ تن عضو حزب دموکرات و ۱۰ تن جمهوری‌خواه بودند. با وجود اینکه دموکرات‌ها با ۱۸ فرماندار در طول تاریخ این انتخابات دست برتر را دارند و فرماندار حال حاضر ایالت از این حزب می‌باشد اما در سال‌های اخیر هر دو حزب رقابت نزدیکی با هم داشته‌اند. برای نمونه از مجموع پنج فرمانداری که از سال ۱۹۹۱ تاکنون به قدرت رسیدند، سه تن دموکرات و دو تن جمهوری‌خواه بودند.

نتیجه: با توجه به اینکه دموکرات‌های نیومکزیکو در طول تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری برگزار شده در این ایالت با ۱۶ دوره برنده شدن آرای الکترال که چهار دوره آن مربوط به چهار دوره اخیر این انتخابات می‌باشد در مقابل جمهوری خواهان با ۱۲ دوره برتر می‌باشند و مجددا دموکرات‌ها در طول تاریخ انتخابات مجلس سنا، نمایندگان و فرمانداری با ۱۱ سناتور، ۲۴ نماینده و ۱۸ فرماندار در مقابل جمهوری خواهان با هفت سناتور، ۱۲ نماینده و ۱۰ فرماندار برتر می‌باشند و دو سناتور، سه نماینده و نهایتا فرماندار حال حاضر نیز از حزب دموکرات می‌باشند، می‌توان نتیجه گرفت ایالت نیومکزیکو در طول تاریخ گرایش بیشتری به دموکرات‌ها داشته و در حال حاضر نیز یک ایالت با گرایش زیاد به دموکرات‌ها می‌باشد.

منبع: US Election History