گفتگوی سفیر اسرائیل در فرانسه با روزنامه فیگارو :
برگردان :علی شبان
«تا زمانی که در ایران تغییر اساسی رخ ندهد، صلحی در خاورمیانه نخواهد بود»
اشاره :
گفتگوی جا شوا زارکا سفیراسرائیل در فرانسه که ۱ / ۱۰ / ۲۰۲۴ با ایزابل لاسر روزنامهنگار سرشناس فرانسوی و سردبیر امور بین الملل ِ فیگارو انجام داده است در زیر میخوانید. جاشوا زارکا، کارشناس پرونده ی ایران است.او به کمک هایش در مبارزه با تروریسم و نقشش در ارتقای روابط اسرائیل با کشورهای گوناگون بویژه روسیه،جین و ایالات متحده آمریکا شهرتی به سزا دارد. ع.ش
فیگارو : پیامدهای مرگ نصرالله برای اسرائیل چیست؟
مرگ او کارت های موجود در منطقه را تغییر داد. تا آن زمان احتمال بازندگی ی اسرائیل در برابر حزب الله میتوانست وجود داشته باشد.ما از جنگ با حزب الله می ترسیدیم و سعی کردیم راه حلهای دیپلماتیک پیدا کنیم. امروز بین شصت تا هشتاد درصد توان ِ نظامی آن را نابود کردیم. او دیگر «نیابتی» نهایی ایران نیست. نصرالله درواقع نماینده ی مبارزه با اسرائیل بود. برای همه ی کسانی که میخواهند اسرائیل نابود شود، او یک قهرمان بشمار می آمد. ایران با از دست دادن او، نیروی بازدارندگی اصلی خود را از دست داد. ما باید درک کنیم که ایران مشکل اصلی ماست. همه ی تهدیدات علیه ی اسرائیل، از آنجا نشأت میگیرد : حملات تروریستی، هسته ای، سیستمهای «نیابتی» وابسته به ایران در منطقه.همه ی اینها به ایران اجازه داد که از راه دور با ما جنگ کند، بدون اینکه مستقیماً در گیر شود. امروز اما آنها به چند دسته تقسیم شده اند. نه حماس، نه حوثی ها، و نه حزب الله نمیتوانند ما را غا فلگیر کنند.
فیگارو : آیا میخواهید حزب الله را ریشهکن کنید، همانطور که می خواستید حماس را ریشهکن کنید؟
حزب الله توانایی خود برای آسیب رسانی به ما را از دست خواهد داد. اما قرار نیست از بین برود زیرا یک ایدئولوژی است.تا زمانی که رژیم ایران به طور اساسی تغییر نکند، صلح در خاورمیانه برقرار نخواهد شد. زیرا هدف آن تغییر شکل منطقه از طریق زور و تروریسم است. اگر تأمین مالی و تسلیحاتی ایران نبود، حزب الله وجود نداشت.
فیگارو :آیا در لبنان میتوان از وجود ِ یک سناریوی مثبت حرف زد؟ رهبری که به کشور اجازه دهد از نفوذ ایران خلاص شود و سرنوشت خود را در دست بگیرد؟
بله شدنی است. در صورتی که واقعاً جامعه بینالمللی کار های نیمه نصفه نکند و نشان دهد که ایران دشمن لبنان و ثبات انست. تاکنون نشنیدهام که رهبران بینالمللی اذعان کنند که قلب مشکل را باید در حکومت جمهوری اسلامی جستجو کرد.
فیگارو : آیا بنیامین نتانیاهو، استراتژی و چشم اندازی برای منطقه دارد، یا تنها دغدغه ی او ماندن در قدرت است؟
او استراتژی مشخص دارد و بسیار ساده است و هرگز تغییر نکرده است. و آن ایجاد ِ شرایطی است که به صلح پایدار بین ما و همسایگان ما منجر شود. اما از ۷ اکتبر [۲۰۲۳]، برای رسیدن به این هدف، ما باید یک دوره جنگ را به ناچار پشت سر بگذاریم، زیرا آنها معتقدند که اسرائیل باید نابود شود. و ما قصد ناپدید شدن نداریم. بنابرین هدف ما این است که آنها را به اندازه کافی تضعیف کنیم تا نتوانند صلح ِ خواسته شده ی ما را تهدید کنند.
فیگارو : فکر میکنید تا کی میتوانید آنها را پیش از بازسازی تضعیف کنید ؟
باز هم به جامعه ی بینالمللی بستگی دارد. جامعه ی بینالمللی مدت هاست که فکر میکند که میشود جمهوری اسلامی ایران را یعنوان بخشی از راه حل دید. ولی از آن زمان که ایران در جنگ ِ با اوکراین، به روسیه کمکهای تسلیحاتی می کند، جوامع بینالمللی متوجه شدند که آنطور که آنها فکر میکردند، نیست. اما، ما باید با هم در برابر « نیابتی» ها ی ایران به همدیگر کمک کنیم. ولی هنوز اینطور نیست.
فیگارو : آیا اسرائیل به جنوب لبنان حمله زمینی خواهد کرد؟
ممکن است. مگر اینکه حزب الله سرانجام قطعنامه ی ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل را اجرا کند که به آن دستور میدهد که نیروهای خود را از رودخانه لیتانی [Litani، رودخانه ای در جنوب لبنان] خارج کند.
فیگارو : نظر شما در مورد درخواست های آتش بس که بویژه از سوی ایالات متحده و فرانسه در سازمان ملل مطرح شده، چیست؟
هیچ کشوری نمیتواند به خود اجازه دهد که مورد حمله قرار گیرد ولی به آن پاسخ ندهد.از زمان ِ عقب نشینی ما در سال ۲۰۰۵، بیش از ۲۰۰۰۰۰ موشک از غزه به سمت ما شلیک شده است. از ۸ اکتبر [۲۰۲۳]، حداقل ۹۰۰۰ گلوله از لبنان علیه ما شلیک شده است. عکسالعمل فرانسه را تصور کنید اگر موشک هایی از لوکزامبورگ علیه آن شلیک شود…. ما فقط برای جلوگیری از جنگ آینده از خود دفاع می کنیم. جنگ وحشتناک است. اما به ما تحمیل شده است. مردم فلسطین در این میان کسانی هستند که بیشترین آسیب را می بینند. اما آنها بازیچه ی دست ِ حماس، حزب الله و ایران و بعضی از بازیگران سیاسی در کشورهای غربی شده اند. یک راه بسیار ساده برای دستیابی به آتش بس با حماس وجود دارد : آزادی گروگان ها.
فیگارو : روز بعد از جنگ را در غزه چگونه می بینید؟
این به فلسطینی ها بستگی دارد که تصمیم بگیرند. ما دو شرط گذاشتیم : نخست نمیتوانیم با حماس صلح کنیم. آیا این امر با تشکیلات فلسطینی امکانپذیر است؟ پاسخ به این سؤال تا زمانی که در آنها تحولی ایجاد نشود، آسان نیست.
فیگارو : آیا دولت اسرائیل میخواهد کرانه ی باختری را ضمیمه کند؟
برخی از افراد در قدرت خواستار آن هستند ولی موضع دولت اسرائیل این نیست.
آیا هنوز به سازمان ملل اعتقاد دارید؟
برای مدت طولانی سازمانی بود که آرامش هایی را تضمین میکرد. اما امروزه حتی دیگر این نقش را هم از دست داده است.این بدون شک تا حدودی به دلیل نحوه ی مدیریت آن است. او نمیتواند بین بد و خوب یکی را انتخاب کند. زبان سازمان ملل، دیگر توان فهماندن خود و گوش شنوا داشتن از سوی سازمان های تروریستی را از دست داده است.این البته تمسخر آمیز است. ماه ها طول کشید تا این سازمان درباره خشونت جنسی حماس علیه زنان اسرائیلی پس از ۷ اکتبر حرفی بمیان آورد. بطور خلاصه بازیگری است که به حفظ ثبات بینالمللی کمک نمی کند.
فیگارو : در ۷ اکتبر [۲۰۲۳]، سرویس های امنیتی اسرائیل شکست خوردند.امروز در ایران و در لبنان عملیات حیرت انگیز انجام می دهند، چگونه آنها در یکسال به این موفقیت دست یافتند؟
درواقع، این قابلیتها از یک سال پیش از این هم وجود داشت. دوچیز منجر به ۷ اکتبر شد. نخست، گستاخی برخی از رهبران نظامی ما نسبت به حماس و در ثانی، ما تمام تلاش خود را علیه مهمترین دشمنان یعنی حزب الله و ایران متمرکز کرده بودیم.
نوشتههای داخل ِ [ ] از مترجم است.
https://www.lefigaro.fr/international/joshua-zarka-ambassadeur-d-israel-a-paris-tant-que-l-iran-n-aura-pas-fondamentalement-change-il-n-y-aura-pas-de-paix-au-moyen-orient-20241001