احد قربانی دهناری :
هنگامی که دانشمندان شروع به توضیح چگونگی کارکرد جهان، جامعه و انسان کرده بودند، راه را برای علم و سکولاریسم هموار کردند.
هر چند از جمهوری اسلامی تا طالبان، از محافظه کاران تا لیبرالهای امریکایی به سکولاریسم حمله میکنند و آنرا جنگی با مذهب تودهها و نوعی زوال اخلاقیات در دوران معاصر میشمارند اما بیشتر تاریخنگاران همنظر هستند که سکولاریسم و که سکولاریزاسیون در دوره ای به وجود آمد که به عنوان «دوران جدید آغازین»[1] شناخته می شود – دورانی بین سال های ۱۵۰۰ و ۱۷۵۰، زمانی که علم، سرمایهداری، بحران مذهبی و رشد دولتهای متمرکز برای تغییر شکل آگاهی غربی با هم متحد شدند.
مفاهیم سکولاریسم اغلب آگاهانه و موذیانه به اشتباه تعبیر میشوند. سکولاریسم و سکولاریزاسیون، هرگز به معنای بیخدایی نبود و نیست. در بیشتر موارد، اروپاییان «دوران جدید آغازین» که برای سکولاریسم مبارزه میکردند، عمیقاً مسیحی بودند. ولی برای آنها مرز بین امور دینی و دنیوی بیشتر از پیش مشخص شد. سپهر پوشش دین کوچکتر شد، به طوری که بسیاری از بیمها و امیدهایی که پیش از این به زبان دینی بیان میشد، به صورت دنیوی بیان شد. سکولاریسم مبتنی بر درک این شناخت فروتنانه استوار است که حقایق ابدی برای عقل انسانی غیرقابل دسترس هستند. تنها بینش محدودی که تجربه ما در این دنیا به دست میدهد، به امور دنیوی بشر مربوط است.
با سکولاریزاسیون در جامعه غربی، تغییرات چشمگیری در زندگی مادی مردم بوجود آمد. در همه جا بازار ایجاد شد. دنیای سکولار تازه در حال ظهور، دنیایی بود پر از چیزهای جدید: ادویهها، تنباکو و شکلات از دنیای جدید. ابریشم و فیروزه از ترکیه عثمانی، چینی و گلدوزی از خاور دور.
علاوه بر مجموعه سرسامآور اشیاء طبیعی و مصنوعی عجیب و غریب وارداتی، اروپاییها خود اختراعات، نوآوری و مدهای جدید بیشماری ابداع کردند، از آن میان ساختن داروها از تجربه و با تقطیر کیمیاگری، بافتن پارچههای پنبهای که به رنگ قرمز درخشان با قرمزدانه مکزیکی[2] رنگ شده بودند، جواهرات و تزئینهای لباس که با سنگهای قیمتی گرانبها و نفیس از کلمبیا، که از طریق بندر هرمز به اروپا حمل میشد. همهی این چیزهای عجیب و غریب داستانی شگفت داشت و دانستن اینکه کدام داستانها واقعی هستند، کار سادهای نبود. درک جهان اطراف و دنیای مادیات برای مردم بینهایت مهم شده بود.
نیاز به دانستن و کنجکاوی درباره اینکه پدیدهها و ابزارها چگونه کار میکنند با انبوهی از کتابهای «چگونه-میتوان»[3] برای خوانندگان با استفاده از چاپخانههای جدید، برآورده میشد. کتابهای مربوط به مهارتهای مکانیکی توسط توپچیها، معماران، صنعتگران و مهندسان در قرن پانزدهم در نسخههای خطی نوشته شدند. آن رسالههای نخستین، که بسیاری از آنها به شکلی مجلل مصور شده بودند، توسط متخصصان هر رشته برای سایر متخصصان و عموم نوشته و تا آن زمان به طور گسترده توزیع نشده بودند. اما، نویسندگان با تشریح فرآیندهای مکانیکی و بیان چگونگی کارکرد ابزارها و پدیدهها – برخلاف اسرار صنفی و گاه خانوادگی بودن آنها – شروع به تبدیل مهارتهای مکانیکی از دانش شخصی و خانوادگی به دانش علمی و عمومی کردند. وقتی لئوناردو داوینچی شروع به فکر کردن در بارهی ماشینها کرد، این فرآیند انتشار عمومی دانش به خوبی در جریان بود.
[1] دوران جدید نخستین (Early modern period) بخشی از تاریخ نوین، و در دورهی زمانی اواخر سدهی میانه و تاریخ پساکلاسیک واقع است. گرچه بازهی زمانی این عصر بهطور کامل مشخص نیست، اما دوران آن در فواصل عصر پسا کلاسیک (۱۵۰۰ میلادی)، سقوط قسطنطنیه (۱۴۵۳ میلادی)، رنسانس، عصر کاوش (بهخصوص سفرهای کریستف کلمب در ابتدای ۱۴۹۲)، و کشف مسیر دریایی به شرق (۱۴۹۸) قرار داشته و در نهایت به عصر انقلابها (۱۸۰۰ میلادی) و بهخصوص انقلاب فرانسه (۱۷۸۹) ختم میشود. مهمترین ویژگی این دوره نوعی جهانی شدن بازرگانی است که همراه با اکتشاف و استعمار سرزمینهای جدید توسط اروپاییان میباشد.
[2] قرمزدانه مکزیکی (Cochineal) حشرهای است که از بدن آن مادهای رنگزایی به همین نام استخراج میشود. این حشره که از شیره گیاهان بهویژه برخی انواع کاکتوس تغذیه میکند بومی مناطق گرمسیری آمریکای جنوبی و مرکزی است.
ادامه مطلب