دادگاه حمید نوری و پژواک فریاد دادخواهان

 

مختار شلالوند :

۹ نوامبر ۲۰۱۹، حمید نوری دادیار زندانهای گوهر دشت و اوین، وقتی برای تعطیلاتی «خوش» و پاره‌ای مسائل خانوادگی به سوئد، آمد تصورش را نمی‌کرد به محض فرود هواپیمایش در فرودگاه «ارلاندا»، به حکم دادستان سوئد دستگیر و روانه زندان می‌شود.
با صدور کیفرخواست دادستانی به اتهام «جنایت جنگی و قتل عمد»، محاکمه وی بعد از گذشت یکسال و نه ماه (دهم اگوست ۲۰۲۱)، آغاز شد.
بنا بر تصریح وکیل پرونده «یوران یالمارشون»، کیفرخواست‌ مزبور،  اساساً به استناد مدارک و مستندات ایرج مصداقی، صادرشده است.
خود حمید نوری هم ضمن دفاعیاتش در دادگاه به موضوع فوق اشاره نمود و تصریح کرد «سنگ بنای این دادگاه و کشتار ۶۷ تماماً حاصل تخیل، توهمات و طرح ایرج مصداقی بوده‌است» و حتی رو به سوی قاضی پرونده کرد و گفت: «قبل از دستگیری، خود شما هم بودید و همکاری کردید و من (حمید نوری) از این موضوع ناراحت هستم… در لندن، منزل مختار شلالوند، ایرج، حمید اشتری، نیما سروستانی و مختارشلالوند، فیلم تهیه کرده‌ و در سرتاسر دنیا پخش کرده‌اند. تلویزون شبکه یک سوئد هم نمایش داده. من دو روز گریه می‌کردم»…

مرداد و شهریور خونین در سال ۶۷

موضوع دادگاه حمید نوری، رسیدگی به قتل زندانیان سیاسی در زندان «گوهر دشت» و دقیقا ناظر بر برهه مرداد و شهریور سال ۶۷ است. قربانیان در همان بُرهه (در سراسر ایران) حدود ۴۰۰۰ زندانی حکمدار بودند و گفته می‌شود در تاریخ معاصر، «بعد از هولوکاست بزرگترین کشتار علیه زندانیان سیاسی در دنیا محسوب می‌شود».
دادگاه حمید نوری، بعد از سی و سه سال توانست به شکل گسترده‌ای توجه رسانه‌ها را جلب کند، بویژه در روزهای نخست دادگاه، چندین و چند مصاحبه و گزارش خبری – تحلیلی توسط رسانه‌های معتبر ایرانی و خارجی به زبان‌های مختلف منتشر و زمینه مساعدی برای پژواک فریاد دادخواهان و همگرائی مبارزات داخل و خارج فراهم نماید.

واکنش رسانه‌های حکومتی به روند دادگاه

بازگشودن پرونده سال ۶۷ و اظهارات شاکیان و شاهدانِ جان بدر برده از آن کشتار، موجب گسترش موج سنگین این محاکمه تاریخی شد بطوریکه مقامات رژیم نا گزیر به روند دادگاه واکنش نشان دادند و رسانه‌های حکومتی در این رابطه نوشتند: «حالا که دُور جدید جلسات دادگاه حمید نوری آغاز شده، مناسب است از این پس افکار عمومی داخل نیز با وقایع و رخدادهای اتفاق افتاده در دادگاه و حاشیه آن آشنا و از آن مطلع شوند».
و بدین شکل رژیم در هراس از دست‌آوردهای این دادگاه، دُور جدیدی از اراجیف همیشگی در توجیه کشتار ۶۷ و نیز تحریف و دروغ در رابطه با دادگاه حمیدنوری را آغاز کرد و با اطلاع از بدنامی ارتجاع مغلوب این محاکمه را به فرقه رجوی، مستقر در آلبانی نسبت داد!
در حالیکه این فرقه از همان آغاز در صدد نابودی این دادگاه حرکت کرده و برای بی‌اعتبار کردنش، شاهدان این فرقه؛ از مقامات قضائی سوئد تقاضا داشتند در کنار حمید نوری، شاکی اصلی پرونده (ایرج مصداقی) را نیز محاکمه کنند. اگر این حرکت سخیف، اوج ورشکستگی سیاسی این جریان میرا نیست، پس چیست؟ به کارگیری «ژورک» کذاب که برخلاف همسرش خانم مرجان، پرونده سیاهی در زندان داشت، همچنین عَلم کردن هادی خرسندی و کاوه موسوی دقیقاً در همین رابطه است. 

داغ دل مادر عصمت

دادخواهان اما حرف دیگری دارند، مادر عصمت وطنپرست، که داغ یازده تن از فرزندان، برادران و نوه‌هایش را در سینه دارد و خود در صحنه مبارزه علیه رژیم شرکت مستمر داشته‌است ارتجاع غالب و مغلوب را توامان به نقد می‌کشد و در مصاحبه‌ای خطاب به کاوه موسوی می‌گوید:
«من مادری داغدیده، رنج کشیده، آواره شده، از اینکه یک قاتل گرفته شده و داره محاکمه می‌شه، دلم می‌خواست یک لبخند زده باشم، آقای کاوه موسوی، شما خراب کردید، شما دارید به نفع جمهوری اسلامی کار می‌کنید!… اگر این دادگاه خراب بشه آقای موسوی شما خراب کردید و مجاهدین که (جلو دادگاه) جمع شدند تا تف به روی مردم بیندازند! نمی‌دانی اینجا چه جوی است، ما نمی‌توانیم بریم جلو دادگاه، خوشحال باشیم، می‌ترسیم، بزنندمان و تف رویمان بیندازند و دادگاه خراب بشه. آقای موسوی کار خوبی نکردید. دلم می‌خواست حلقه گل گردنت بیندازم…اما آقای موسویی شما خراب کردید…»
چشم شما روشن جناب کاوه؛ حالا هم که جمهوری جنایت سخنان حضرت عالی را در مقالات و کلیپ‌های دستگاه امنیتی‌اش به رُخ می‌کشد.

دادگاه نوری مَحک است

جنبش دادخواهی، بر آن است تا به تاریک‌ترین زوایای کشتار شصت و هفت، پی برده، در حد توان خود در افشای آن بکوشد، هزاران خانواده قربانی تحت تأثیر آن جنایت هولناک قرار دارند، آنان هنوز نمی‌دانند عزیزانشان چرا کشته شدند و آنان را کِی و کجا دفن کردند؟ حتی هنوز آمار دقیق قربانیان معلوم نیست.
هدف دادخواهان، تحقق عدالت و پایان‌دادن به چرخه مزمن کشتار است.
«دادگاه حمید نوری معیار است» معیار دوری و نزدیکی به جنبش دادخواهی.
باید از این فرصت در گشودن این جعبه سیاه استفاده کرده، فریاد آسیب دیدگان را بر سر قاتلانِ زندانیانِ سیاسی آوار کنیم.