
نیک آهنگ کوثر :
وقتی فیلمها و عکسهای فضانوردان از کره زمین را میبینیم، ممکن است از خودمان بپرسیم که چگونه در سیارهای که بیشتر سطحش را آب فرا گرفته، میلیونها انسان از تشنگی در رنج هستند. وقتی میشنویم که برخی کشورها از آب دریا، آب شرب استخراج میکنند، تعجب میکنیم که چرا تا کنون این راهکار به ذهن همه دولتها نرسیده و از این همه آب مجانی برای سیراب کردن تشنگان استفاده نشده، و بدتر، چرا کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دارند آب شور این حجم آبی را شیرین میکنند و ما بیکار ماندهایم؟
چند روز پیش، ابراهیم رئیسی به یزد سفر کرد تا فاز دوم طرح انتقال آب نمکزدایی شده خلیج فارس به فلات مرکزی ایران را افتتاح کند. دولت هدف این طرح انتقال ۷۲۰ کیلومتری را «تأمین نیاز صنعت و کشاورزی پربازده و پشتیبانی از آب شرب مورد نیاز استان» معرفی کرده است. کل این آب قرار است ۲۰۰ میلیون متر مکعب در سال باشد.
اما در فضای مجازی، فعالان محیط زیست چندان به این طرح روی خوش نشان ندادند. کارشناسانی که بهای واقعی آب شیرین شده و انتقالی به یزد را میدانند هم به منتقدان طرح پیوستند. گفته میشود بهای یک متر مکعب آب شیرین حاصل از نمکزدایی که کنار خلیج فارس حدود یک و نیم دلار در میآید، وقتی به یزد برسد، بین ۳ تا ۴ دلار خواهد بود.
آب شیرین بینمک، سیری چند؟
تا وقتی با یکی از دوستان کار ترجمه کتابی درباره تحول مدیریت آب در اسرائیل را شروع نکرده بودیم، نمیدانستم که آبشیرینکنهایی در ایران با کمک اسرائیل در سالهای پیش از انقلاب بر پا شده بود. ظاهراً سرمایه ایرانی کمک بزرگی برای شرکتی شد که پیشگام آب شیرین کرد در اسرائیل بود.
تا وقتی که در تابستان سال ۱۳۹۸ برای دومین بار به اسرائیل سفر نکرده و تأسیسات آب شیرین کن سورک در نزدیکی تلآویو را از نزدیک ندیده بودم، ایدهای نداشتم که برای نمکزدایی از آب دریا چه مسائلی را باید مد نظر قرار داد. یوری شور، سخنگو و یکی از مسئولان نهاد آب اسرائیل که راهنمایم بود، گفت که تلاش زیادی شده که آسیبهای محیط زیستی نمکزدایی کاهش یابد، آنهم از طریق ارسال شورابه به جایی دور از ساحل که از طریق جریانهای زیردریایی مدیترانه پخش شود.
به عبارت دیگر، رها کردن شورابه در جایی که جریان زیردریایی وجود ندارد، به تجمع بیشتر آبنمک غلیظ که املاح دیگری نیز دارد منتهی میشود و به آبزیان آسیب میرساند و میتوان تفسیر کرد که حالا وضعیت از گذشته بهتر شده است.
“تأسیسات آب شیرینکن سورک – اسرائیل
بار اولی که به اسرائیل سفر کردم، با ابراهام تنه، مدیر پیشین آبشیرینکنهای اسرائیل گفتگو کردم. تنه که نقش عمدهای در گسترس این فنآوری و بهرهمندی مردم از آب شیرین بازی کرده بود، تأکید کرد که «استفاده از فنآوری نمکزدایی برای تامین آب، آخرین گزینه است، نه اولین گزینه!»
آن زمان اسرائیلیها توانسته بودند هزینه زدایش نمک و تولید آب شیرین را به حدود نیم دلار به ازای متر مکعب برسانند، قیمتی که گفته میشد در محدوده خلیج فارس حدود یک دلار و نیم بود. با این حال، این آب برای بخش کشاورزی نبود. آب شیرین تولید شده به روش اسمز معکوس را به شهرهای کمآب میرساندند و پساب را پس از تصفیه با لولههایی بنفش به مزارع منتقل میکردند.
در منطقهای در شمال بئر السبع در شمال بیابان نقب اسرائیل از تأسیسات بازچرخانی فاضلاب بازدید کردم که یکی از کارکنانش، بن، نواده دو کرمانشاهی مهاجر بود. او برایم تعریف کرد که آب شیرینشده به شهر منتقل شده و بعد از مصرف، زیر نظر شهرداری به این مرکز بازچرخانی و تصفیه منتقل شده و پس از سه مرحله آبی قابل استفاده برای کشاورزی سر مزارع میرود.
در جنوب اسرائیل و در حاشیه ساحل دریای سرخ، شهر ایلات قرار دارد و که مردم و توریستها شاید بیشتر از هرجایی نسبت به جمعیتش آب شیرین شده را مصرف و البته، فاضلاب زیادتری را هم تولید میکنند و لولههای بنفش از مرکز تصفیه فاضلاب کیلومتر دور میشود تا به تاکستانها و نخلستانها برسد. یک کارشناس اسرائیلی به شوخی برایم گفت که شیرینترین خرما و بهترین شراب ما بهطور غیرمستقیم از فاضلاب بهدست میآید. آن روز فهمیدم که اسرائیل ۹۰ درصد پساب خود را تصفیه و مجدداً استفاده میکند.
وقتی در سفر دوم به اسرائیل از آبشیرینکن سورک بازدید میکردم، یوری شور حوضچههایی را نشانم داد که آب دریا را با مکش و با لولههایی قطور از مدیترانه به این مرکز آورده بودند. در حوضچهها، بچه ماهی و جلبک و دیگر آبزیان را دیدم که شاید هیچگاه به دریا باز نمیگشتند.