بهرام رحمانی :
امروز هشت مارس روز جهانی زن است اما به نظر میرسد در گرامیداشت این روز در میان انبوهی از مقالات، بحثها و کنفرانسهایی که این روزها برگزار شده کودکانی فراموش شدهاند که آنها را با عروسکهایشان راهی حجله کردهاند. جنایتی که تاریخ هرگز فراموش نخواهد کرد! جنایتی که مجرم اصلی و ردیف اول آن نیز جمهوری اسلامی ایران است.
«کودک همسری» یکی از موضوعات حزنانگیز بحث بین فعالان اجتماعی و مدافعان حقوق کودکان در ایران است. مسئلهای که به گفته آنان، خشونت علیه کودکان محسوب میشود اما از دید قانونگذاران، بر اساس فقه و شرع، تعیین شده است.
این فعالان با تکیه بر کمبود قوانین حمایت از کودکان در برابر ازدواج در سنین پایین، به توصیف وضعیت دختران قربانی این نوع ازدواج میپردازند.
با نگاهی به حداقل سن قانونی ازدواج برای دختران و پسران در ایران، میتوان دید که قربانیان قوانین جمهوری اسلامی در حمایت از کودکان در برابر ازدواج زودرس، تنها دختران نبوده و پسران نیز، قربانی آن هستند.
ازدواج در قانون جمهوری اسلامی ایران و مسائل مربوط به آن ریشه در شرع دارد. از مهمترین عوامل تاثیرگذار در ازدواج، وضعیت قوانین حقوقی جوامع مختلف است. در بیشتر نظامهای حقوقی، برای آغاز زندگی مشترک، داشتن حداقلی از سن پیشبینی شده و ازدواج در سنین کمتر از آن یا منع شده شده است. در شرع و قانون جمهوری اسلامی ایران نیز وجود شرایط زیر در ازدواج حرف اصلی را میزند. روحانیون معیار سن ازدواج بلوغ را ۹ سال تمام قمری برای دختر و ۱۵ سال برای پسر دانستهاند.