مرتضی قربانی رییس فدراسیون تیراندازی
سیام بهمن ۱۴۰۰ مجمع انتخابات فدراسیون تیراندازی، «مرتضی قربانی» را به عنوان رییس این فدراسیون انتخاب کرد. به این ترتیب یکی از مهمترین و پرحاشیهترین سرداران سپاه پاسداران، به ریاست یکی از فدراسیونهای ورزشی ایران رسید.
مرتضی قربانی نخستین رییس فدراسیون تاریخ ورزش ایران است که از سوی آیتالله «علی خامنهای» رهبر جمهوری اسلامی ایران، سه بار «نشان فتح» را دریافت کرده است.
در این گزارش میپرسیم که سردار مرتضی قربانی کیست، چرا نامه مشهور سرداران خطاب به «محمد خاتمی» را امضا کرد؟ در حمله به کوی دانشگاه چه نقشی داشت؟ چرا مدتی از سپاه دور شد و البته چرا وزارت ورزش و جوانان دولت «ابراهیم رئیسی» سعی میکند، پای سرداران سپاه را بیش از پیش به فدراسیونهای ورزشی ایران باز کند؟
***
از مرتضی قربانی و همسرش شهناز اشکیان چه میدانیم؟
مرتضی قربانی سال ۱۳۵۸ به سپاه پاسداران پیوست. او را از بنیانگذاران تیپ و سپس لشکر ۲۵ کربلا مینامند و ادعا میشود در مهمترین عملیاتهای سپاه پاسداران حضور داشته است.
همسرش «شهناز اشکیان» در گفتوگوهایی با رسانههای سپاه مدعی شده است که مرتضی قربانی پس از عملیات «بیتالمقدس» به شهرش اصفهان برمیگردد و از او خواستگاری میکند. او به مشرقنیوز گفته بود: «آن روزها اثاثیه مختصر سردار پشت وانت شهر به شهر میچرخید.»
حالا اما شهناز اشکیان، یکی از پستهای رسمیاش، «معاون امور استانهای سازمان نشر آثار و ارزشهای مشارکت زنان در دفاع مقدس» است.
سردار مرتضی قربانی در دوران جنگ، فرمانده لشکر «۵ نصر» و پس از جنگ تا سال ۱۳۷۶ فرمانده لشکر «۱۴ امام حسین» بود.
روایت شده است که پیش از انجام عملیات «والفجر۸» برای تصرف «فاو»، مرتضی قربانی نزد «محسن رضایی»، فرمانده سپاه و «عباس محتاج»، فرمانده قرارگاه کربلا میرود و مدعی میشود که همسرش (شهناز اشکیان) شب گذشته خوابی دیده و برای او روایت کرده است. مرتضی قربانی گفته بود: «اگر شما میخواهید من در این عملیات شرکت کنم و لشکر ویژه ۲۵ کربلا خطشکن شود و موفق شویم، رمز عملیات را باید یا فاطمه زهرا بگذارید.»
نظرات رییس فدراسیون تیراندازی ایران در مورد خاتمی و رفسنجانی چه بود؟
سال ۱۳۷۶ محمد خاتمی، رییسجمهور وقت، مرتضی قربانی را به سمت «مشاور امور ایثارگران» منصوب میکند. اما دو سال بعد و پس از حمله به کوی دانشگاه، مرتضی قربانی یکی از فرماندهان سپاه پاسداران بود که نامه مشهور تهدیدآمیز خطاب به محمد خاتمی را امضا کرد.
پس از آن مرتضی قربانی ریاست «سازمان موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس» را برعهده گرفت و تا سال ۱۳۹۴ نیز ریاست و مدیریت بر این موزه بر عهده او بود.
سال ۱۳۹۴ پس از انتشار خاطرات «علیاکبر هاشمی رفسنجانی» و روایتهایی در مورد آنکه پس از جنگ ایران و عراق و در پی شکستهای سنگین نیروهای ایران، شماری از مقامات خواهان اعدام سران نظامی کشور، از جمله «رحیم صفوی»، فرمانده سابق کل سپاه پاسداران شدند، مرتضی قربانی واکنشی تند نشان داد.
او خطاب به «علیاکبر هاشمی رفسنجانی» گفته بود: «آن کسی که میآید و تحلیلهای آبدوغخیاری میدهد، بیاید ببیند که آیا این بچهها نجنگیدند؟ آیا مقاومت نکردند؟»
آنچه سردار قربانی «تحلیلهای آبدوغخیاری» نامیده را «علی رازینی» که در سالهای پایانی جنگ ایران و عراق ریاست سازمان قضایی نیروهای مسلح را برعهده داشت، سال ۱۳۹۸ با این جملات تایید کرد: «صادق خلخالی به اعدام رحیم صفوی اصرار داشت و آقای هاشمی نزد آیتالله خمینی پادرمیانی کرد. اما کاش آقای هاشمی این مساله را در خاطرات خود نمیآوردند.»
اردیبهشت سال ۱۳۹۸ خبرگزاری فارس در پاسخ به گزارشی از «ایرانوایر»، مرتضی قربانی را «از قهرمانان دیروز» نامید. در این گزارش به تقدیرهای ویژه فرماندهان پیشین سپاه و شخص آیتالله علی خامنهای از مرتضی قربانی اشاره شده بود.
چرا رییس فدراسیون تیراندازی ایران، ناوهای آمریکا را تهدید کرده بود؟
خردادماه سال ۱۳۹۸ مرتضی قربانی به عنوان «مشاور عالی فرمانده کل سپاه پاسداران» آمریکا را تهدید کرد که با «دو سلاح جدید و به کلی سری»، به ناوهای آمریکایی در خلیج فارس حمله خواهد شد.
سردار قربانی به خبرگزاری میزان گفته بود: «آمریکاییها از این فیلمها برای ما بازی نکنند که مثلا ۲ ناو جنگی وارد منطقه کردند. این ۲ ناو را در صورت کوچکترین حماقتی با همه خدم و حشم و هواپیماهایش با دو موشک یا دو سلاح جدید و به کلی سری به قعر دریا میفرستیم.»
ساعاتی پس از این سخنان، «امیر حسن سیفی» دستیار فرمانده کل ارتش به خبرگزاری مهر گفت: «وقوع جنگ میان ایران و آمریکا در مقطع کنونی وجود ندارد.»
سردار مرتضی قربانی هشتم شهریور سال ۱۴۰۰ پس از آنکه «محسن رضایی» از سوی «ابراهیم رئیسی»، به سمت معاون اقتصادی ریاستجمهوری منصوب شد، در نامهای با ادبیاتی خاص به همرزم خود تبریک گفت.
مرتضی قربانی در بخشی از نامه خود خطاب به محسن رضایی نوشت: «برادر محسن! با رمز یا رسولالله و یا فاطمهالزهرا سلامالله علیها گامهای بلند و انقلابی را بردارید. دعای امام زمان (عج)، رهبر عزیزمان و ملت مظلوم و ستمدیده در بحران اقتصادی و همرزمان شما همراهتان می باشد.»
تبعات ریاست سردار قربانی در فدراسیون تیراندازی چیست؟
سردار مرتضی قربانی، به عنوان یکی از فرماندهان سپاه پاسداران، حق ورود به برخی از کشورها را نخواهد داشت؛ دلیلش قرار گرفتن نام سپاه پاسداران، در فهرست گروههای تروریستی برخی از کشورهای جهان است.
فروردین سال ۱۳۹۸ ایالات متحده آمریکا، سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی این کشور قرار داد. شش ماه پیش از این، عربستان و بحرین، سپاه را در فهرست تروریستی قرار داده بودند. دهم مهر سال ۱۳۹۸ پارلمان کانادا نیز سپاه را یک سازمان تروریستی نامید.
به این ترتیب سردار قربانی به عنوان عضوی از اعضای این سازمان، اجازه سفر به همراه تیم یا ورزشکاران تیرانداز ایرانی به این کشورها را ندارد.
فدراسیون تیراندازی ایران، پیش از این هم در تیررس نگاه ویژه سازمانهای بینالمللی ورزش قرار گرفته بود. پس از آنکه «جواد فروغی» تیرانداز سپاه قدس (شاخه برونمرزی سپاه پاسداران) در رقابتهای المپیک توکیو به مدال طلا رسید، کمیته بینالمللی المپیک، اقدام به بررسی سوابق این تیرانداز پاسدار جمهوری اسلامی کرد. کمیته ملی المپیک ایران و همینطور وزارت ورزش و جوانان، اما جواد فروغی را «پرستار» سپاه معرفی کرده بودند.
حضور یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران در راس فدراسیون تیراندازی، یکی از سلسله اقداماتی است که وزارت ورزش و جوانان دولت ابراهیم رئیسی برای کنترل ورزشکارانی که قصد مهاجرت از ایران را دارند، در دستور کار قرار داده است.