مشابهت خبرسازی «زخمی‌شدن قاسم سلیمانی در سوریه» و بستری شدن نیری در آلمان

 

ایرج مصداقی :

جار و جنجال چنده روزه بستری بودن حسینعلی نیری رئیس هیأت کشتار ۶۷ در بیمارستان تخصصی هانوفر با یک خبر چند خطی خبرگزاری میزان که در آن سفر نیری به آلمان را تکذیب شده بود به سرعت فروکش کرد و مدعیانی که در مقابل بیمارستان صف کشیده و کشیک می‌دادند بدون هیچ توضیحی صحنه را ترک کردند. خانم احدی که مدعی بود «صد در صد نیری در بیمارستان هانوفر بستری است» و ستاره ایران اینترنشنال و بی بی سی و صدای آمریکا و رادیو فردا و رادیو زمانه و دویچه‌وله و ایران وایر شده بود به اتفاق همراهان و حامیانشان لازم ندیدند هیچ توضیحی در مورد چگونگی سردرآوردن نیری از ایران به افکار عمومی بدهند. 
برای روشن شدن موضوع و راستی آزمایی به ایشان توصیه می‌کنم اگر در ادعای خود صادق هستند، از طریق نمایندگان مجلس آلمان که مدعی بودند خبر واقعی است، موضوع را پیگیری کرده و وزیر خارجه آلمان و وزیر دادگستری را به مجلس فرا بخوانند تا در مورد خبر یاد شده رسماً پاسخ دهند و برای افکار عمومی توضیح دهند چرا  جنایتکاری را که در پرونده حمید نوری و حکم دادگاه استکهلم بارها به نامش اشاره شده در آلمان پذیرفته و زمینه‌ فرارش را چنانکه ادعا می‌کنند فراهم کرده‌اند. 
انجام چنین کاری سخت نیست، اما تردیدی ندارم که هیچ نماینده‌ای حاضر نیست آبروی خود را به خطر انداخته و مسئولیت نتیجه افتضاح‌آمیز آن را بپذیرد و تن به چنین کاری دهد.
نکته جالب توجه این که این بار «اسرائیل ستیزان» توجیه عجیب و غریبی سرهم کرده و برای آن که خبر را واقعی جلوه دهند مدعی هستند که این خبر منشاء اسرائیلی داشته و آن را به موساد هم وصل کرده‌اند! دستاویز آن‌ها این است که سایت «پرس پورتال» از قول فولکر بک، رییس انجمن آلمان-اسرائیل این خبر را انعکاس داده است. از آن‌جایی که او یهودی است و لابد هر یهودی با موساد ارتباط دارد حضرات نتیجه‌ می‌گیرند که موساد منشاء خبر بوده است و با توجه به نفوذ موساد در دستگاه امنیتی نظام نکبت اسلامی، آن‌ها از همه اسرار و به ویژه سفر مقامات قضایی و امنیتی رژیم به خارج از کشور و چگونگی اخذ ویزای آن‌ها نیز با خبر هستند و به فولکر بک نیز خبر داده‌‌اند تا دست به کار شود!
بگذریم معلوم نیست مدعیانی که می‌گفتند از طریق پرسنل بیمارستان هانوفر از بستری شدن نیری و طبقه‌ای که در آن بستری بوده باخبر شده‌اند و از این که برای پیگیری این امور مورد اعتماد مردم قرار‌گرفته‌اند به خود می‌بالیدند، چگونه منشاء خبر را به اسرائیل و موساد ربط می‌دهند؟
اما برای تنویر افکار عمومی توجه شما را به مقاله‌ای که هفت سال پیش با عنوان «مروری بر «زخمی شدن قاسم سلیمانی» و «درب ضد انفجار اتمی» در تونل زیر زمینی سپاه در روایت مسعود رجوی» نوشتم، جلب می‌کنم.
در زمان یاد شده فرقه رجوی فریب سایت اسرائیلی دبکا و یکی از دیپلمات‌های رژیم را خورد و یک خبر جعلی را بر اساس آن ساخت و پرداخت که جز سرافکندگی چیزی نصیب‌ او و رسانه‌‌های «معتبری» که به خبر فرقه رجوی ارجاع می‌دادند نشد.  
از آن‌جایی که حافظه جمعی ایرانیان به شدت کوتاه مدت است، بخش‌هایی از مقاله یاد شده را برای یادآوری در این‌جا می‌آورم. 
 در تاریخ ۱۴ نوامبر ۲۰۱۵ سایت اسرائیلی «دبکا» به نقل از شورشیان سوری که ماهیت‌شان هم مشخص نبود خبر داد که سلیمانی در شرق حلب کشته شده است. شورشیان سوری ادعا کردند که در نتیجه‌ی اطلاعاتی که به دست آوردند، ماشین سلیمانی را با موشک تاو مورد حمله قرار داده و او به همراه سه نفر دیگر به نام‌های مسعود عسکری، محمود دهاقان و احمد رجایی کشته شدند.
وقتی گند خبر دروغ این سایت درآمد، بلافاصله خبر مربوطه را حذف کرد. 
اما همین سایت در ماه ژانویه ۲۰۱۵ نیز خبر از زخمی شدن سلیمانی توسط داعش در عراق داده بود.
(این خبر چون در سایت دیگری انعکاس یافته بود همچنان موجود است و مسئولان سایت «دبکا» نتوانستند آن را حذف کنند. )
روز ۱۶ نوامبر ۲۰۱۵ سایت‌های وابسته به رژیم یک صدا خبر منتشر شده توسط سایت دبکا را تکذیب کردند. در خبری که «میزان» انتشار داده آمده بود: 
 «به گزارش خبرنگار گروه سیاسی میزان، وبگاه تحلیلی «دبکا فایل» وابسته به منابع اطلاعاتی صهیونیستی در تازه‌ترین ادعای خود به نقل از منابع سوریهای تکفیری مدعی شد که کاروان حامل قاسم سلیمانی را در شرق استان حلب مورد اصابت موشک تاو قرار داده است.
این وبگاه که در میان اصحاب رسانه به انتشار اخبار کذب و بی اساس شهره است و اخبار آن در صدر جوک های رسانه ای قرار دارد در ادامه افزود: در این حادثه سرلشکر سلیمانی و سه تن از فرماندهان ایرانی دیگر کشته (شهید) شدند!
یک منبع آگاه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در گفت و گو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری میزان ضمن تکذیب خبر فوق گفت: بنگاههای سخن پراکنی رژیم صهیونیستی هراز چندگاهی آرزوهای خود را در قالب خبر در رسانه هایشان منتشر می کنند و این ادعا، ادعاهای جدیدی نیست.» 
http://www.asriran.com/fa/news/431777                                                                             
در همان روز سایت قاسم سلیمانی نیز خبر کشته شدن وی را تکذیب کرد.
پس از مشاهده‌ علاقه‌ی رسانه‌های غربی، دستگاه امنیتی، سپاه پاسداران و سپاه قدس و سازمان اطلاعات سپاه از فرصت به دست آمده استفاده کرده و به منظور تخریب هرچه بیشتر منابع خبری خارجی و به سخره گرفتن آن‌ها سناریویی را طراحی کردند.  
امیر موسوی رئیس مرکز مطالعات استراتژیک و روابط بین‌الملل در تهران که رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در الجزایر نیز هست، اولین نفری بود که با یک هفته تأخیر روز ۲۳ نوامبر و یا اولین ساعات ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ خبر زخمی شدن سلیمانی در جبهه های نبرد را تأیید کرد. او در صفحه خود در شبکه اجتماعی فیس‌بوک، نوشت:
 
 
«آری، برادر مجاهد سرلشکر قاسم سلیمانی در میدان‌های نبرد زخمی شد. حال او هم‌اکنون خوب و رو به بهبودی است.»
در همان روز همچنین جاش ارنست سخنگوی کاخ سفید آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگار «العربیه» که مشتاق شنیدن خبرهای جدید و موضع آمریکا درباره گزارش‌های حاکی از زخمی شدن قاسم سلیمانی بود، گفت: «از این گزارش‌ها خبر دارم اما در حال حاضر نمی‌توانم آن را تایید کنم.» اما افزود که کاخ سفید در حال پی‌گیری این گزارش‌ها است. 
موضع جاش ارنست درست مانند موضع مقامات آلمانی در این روزها بود. 
رادیو فرانسه نیز گزارش داد «قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در نبردهای سوریه زخمی شده است. یک منبع امنیتی دولت سوریه و هم‌چنین رئیس ناظران حقوق بشر سوری با تأیید این خبر اعلام کرده‌اند که سلیمانی چند روز پیش طی حمله‌‌ای در جنوب غربی شهر «حلب» زخمی شده اما زخم وی شدید نبوده است. »
در روز ۲۴ نوامبر ۲۰۱۵ مسعود رجوی که سعی می‌کند خود را در تحولات منطقه شریک کند، اخبار منتشر شده در رسانه‌‌های بین‌المللی را جمع آوری کرده و در یک سایت فرعی این سازمان به نام «ایران اسرار» خبر از زخمی شدن سلیمانی و انتقال او به ایران و بستری کردنش در بیمارستان «بقیه‌‌الله» داد.
مسعود رجوی با جعل خبر و داستانسرایی حول آن کوشید خود را منبع مؤثق اخبار داخل کشور و به ویژه پیرامون قاسم سلیمانی که مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته بود نشان دهد. او از این طریق ضمن جو سنجی و زمینه سازی در یک رسانه‌ی فرعی مجاهدین، قصد داشت خود را دارای شبکه‌ی مخفی گسترده در داخل کشور که حتی تا درون سپاه پاسداران و سپاه قدس نفوذ دارد جا بزند که البته محلی از اعراب ندارد و به شوخی شبیه است. 
مسعود رجوی برای خبرسازی و مطلع نشان دادن خود به هوش زیادی نیاز نداشت. او که پس از ادعای امیر موسوی «رئیس مرکز مطالعات استراتژیک و روابط بین‌الملل در تهران و رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در الجزایر، زخمی شدن قاسم سلیمانی را مسلم می‌پنداشت بلافاصله دستگاه جعل خبر خود را به کار انداخت. 
در تجزیه و تحلیل او، در صورت زخمی شدن سلیمانی طبیعی بود که در سوریه وی را نگاه نمی‌دارند و به ایران می‌آورند. از آن‌جایی که بیمارستان «بقیه‌الله» وابسته به سپاه پاسداران است بنابراین نتیجه می‌گیرد که او در این بیمارستان بستری باشد. 
سایت «العربیه» که سخنگوی دولت عربستان است و پس از بحرانی شدن روابط رژیم با عربستان رابطه‌ی نزدیکی با مجاهدین داشته، خبر «ایران اسرار» را که از سوی کانال‌های ارتباطی مجاهدین دریافت داشته بود منتشر می‌کند. طبیعی است گردانندگان این خبرگزاری خودشان بلافاصله سراغ سایت «ایران اسرار» که یک سایت فرعی و کم بیننده  مجاهدین است نمی‌روند و زحمت این کار را مجاهدین متقبل شده بودند تا یک پروژه‌ی مشترک را پیش ببرند.   
پس از آن که مسعود رجوی با مانور «العربیه»، خود و سازمانش را دارای پایگاه در داخل کشور معرفی کرد و این گونه جلوه داد که به اخبار فوق محرمانه و سری دسترسی دارد، در روز ۲۸ نوامبر ۲۰۱۵ «کمیسیون امنیت و ضد تروریسم» شورای ملی مقاومت را به صحنه فرستاد تا این کمیسیون «صاحب‌مرده» که وظیفه‌‌ی اصلی‌اش پرونده سازی و جعل خبر در مورد منتقدان و مخالفان مجاهدین است و کلیه‌ی اطلاعیه‌هایش زیر نظر مستقیم مسعود رجوی و گاه با ادبیات شخصی او منتشر می‌شود در اطلاعیه خود همان اخبار منتشر شده توسط «ایران اسرار» را با آب و تاب تکرار کند. در حالی که طبیعی این بود که ابتدا «کمیسیون» مربوطه که مأموریت مبارزه با «تروریسم» و ایجاد «امنیت»! را دارد اطلاعیه داده و سایت فرعی مجاهدین به نقل از آن خبر را منتشر کند. اما از آن‌جایی که در مجاهدین هیچ چیز سر جای خودش نیست در این مورد هم برعکس عمل کردند.
در اطلاعیه این «کمیسیون» آمده بود:‌
«بر اساس گزارش‌های رسیده از درون سپاه پاسداران، پاسدار قاسم سلیمانی سركرده جنایتكار نیروی تروریستی قدس دو هفته پیش در جبهه جنوبی حلب از چند نقطه از جمله سر به خاطر اصابت تركش به شدت مجروح شده است. خودروی قاسم سلیمانی كه بر عملیات پاسداران و دیگر نیروهای مزدور نظارت می كرد، توسط ارتش آزاد سوریه مورد آتشباری قرار گرفت.» 
خبر حمله به قاسم سلیمانی نه از درون سپاه پاسداران بلکه از طریق سایت اسرائیلی دبکا و به نقل از شورشیان فرضی سوری انتشار یافت و مجروح شدن سلیمانی را نیز رئیس یک مرکز استراتژیک رژیم تأیید کرد که می‌توانست دام و یا یک حقه‌ی اطلاعاتی برای مضحکه غرب و همچنین سنجش واکنش آنان و مانور دادن روی خبر سایت اسرائیلی باشد. 
مسعود رجوی که به زعم خود لقمه‌ی چرب و نرمی گیر آورده بود در ادامه خبرسازی خود به نام «کمیسیون امنیت و ضدتروریسم» شورای ملی مقاومت مدعی شد:‌
«بر اثر شدت جراحت‌های وارده، او بلافاصله توسط هلی كوپتر پاسداران به دمشق برده شد و پس از معالجات اولیه به تهران انتقال یافت و در بیمارستان موسوم به «بقیه الله» متعلق به سپاه پاسداران در خیابان ملاصدرای تهران بستری شد و تا كنون حداقل دو بار مورد عمل جراحی قرار گرفته است. وی در طبقه هفتم این بیمارستان، در بخش مراقبتهای ویژه (بخشC7 ) بستری و ممنوع الملاقات است. گروه پزشكان جراح به ریاست دكتر غلامرضا فرزانگان متخصص اعصاب و مغز بر وضعیت او نظارت دارند، دكتر علیرضا جلالی رئیس بیمارستان بقیه الله به طور مستقیم وضعیت سلیمانی را دنبال می كند. رئیس بخش C7 دكتر امیر داوودی است و پاسدار شیخی رئیس هماهنگ كننده بخش C7 است.» 
https://www.mojahedin.org/news/167185 
(فرقه رجوی این خبر را حذف کرده است تا رد پای خود را گم و گور  کند. )
داستان انتقال سلیمانی با هلی‌کوپتر به دمشق و تهران نیاز به داشتن منبع در سپاه پاسداران ندارد؛ هر اطلاعیه‌نویسی به سادگی می‌تواند این کار را انجام دهد. ردیف کردن اسامی پزشکان در یک بیمارستان آن هم «بقیه‌الله» از آب خوردن هم ساده‌تر است. دکتر غلامرضا فرزانگان یک دکتر معروف در ایران با تخصص جراحی مغز و اعصاب است . آدرس مطب وی در تهران / خ. شریعتی – بالاتر از دوراهی قلهك – ساختمان پزشكان 1365 تلفن : ۲۲۰۰۸۰۰۴ است. 
اسامی پزشکان بیمارستان بقیه‌‌الله و از جمله افراد یاد شده را می‌توانید در سایت این بیمارستان ملاحظه کنید: 
از آن‌جایی که طی مدت مذکور رسانه‌های رژیم بصورت هماهنگ هیچ تصویر و یا فیلمی از سلیمانی انتشار نداده‌ بودند ( این کار می‌توانست آگاهانه و با یک سناریوی مشخص صورت گرفته باشد) و گفتگوی سلیمانی با «الوقت» نیز برخلاف انتظار همراه با فیلم و تصویر نبود این نتیجه را به ذهن رجوی می‌رساند که احتمالا سر و صورت سلیمانی هدف قرار گرفته است وگرنه می‌توانستند او را پشت میز کارش نشان دهند. با این نتیجه‌گیری مسعود رجوی در خبرسازی خود مدعی شد که سلیمانی «حداقل دو» بار توسط «گروه پزشکان جراح به ریاست یک دکتر جراج مغز و اعصاب مورد عمل جراحی قرار گرفته است.
اسم رئیس بیمارستان دکتر علیرضا جلالی را می‌توانید در آدرس زیر همراه با تصویر او ملاحظه کنید:‌ 
فردی به نام دکتر امیر داوودی رئیس بخش C7 که برای مهیج‌ کردن خبر تولید شده در بیمارستان بقیه‌‌الله وجود خارجی ندارد.
در بیمارستان مذکور دكتر سیدمسعود داوودی متخصص پوست و مو به طبابت مشغول است. اصولا بیمارستان ها دارای بخش CCU  و  ICU هستند. بیمارستان‌ بقیه‌الله علاوه بر این که یک بیمارستان نظامی وابسته به سپاه پاسداران است و بخش‌ ویژه مخصوص به خود دارد ، یک بیمارستان آموزشی نیز هست و در نامگذاری بخش‌ها لااقل استانداردهای شکلی را رعایت می‌کنند. در سایت این بیمارستان تصویر بخش VIP آن هم موجود است. بخش C7 بیشتر شبیه به جیمزباند و 007 است تا بخش مراقبت‌های ویژه در یک بیمارستان. 
مسعود رجوی در خاتمه ادعا کرد:
«حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران، مقررات شدیدی را برای جلوگیری از درز اطلاعات مربوط به مجروح شدن قاسم سلیمانی اعمال می كند و كلیه پرسنل بیمارستان را از هرگونه پاسخگویی نسبت به وضعیت او منع كرده است. رژیم آخوندی نگران است كه خبر مجروح شدن پاسدار سلیمانی باعث شود كه پاسداران و شبه نظامیان جنایتكار در سوریه روحیه خود را به طور كامل از دست بدهند. »
(سایت شورای ملی مقاومت نیز برای لاپوشانی افتضاح‌شان اطلاعیه این شورا را حذف کرده‌اند.)
موضوع وضع مقررات شدید از سوی حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران از این بابت مطرح می‌شود که اهمیت خودشان را نشان دهند که گویا در این وضعیت قادر به شناسایی کلیه پزشکان معالج او و عمل‌های صورت گرفته شده‌اند. 
از قرار معلوم سناریوسازی سپاه قدس و دستگاه امنیتی رژیم به گونه‌ی دیگری ادامه پیدا کرد تا خوراک تبلیغاتی برای مجاهدین و رسانه‌های غربی فراهم شود تا بعداً با رو کردن قاسم سلیمانی آن‌ها را شرمنده کنند.
قاسم سلیمانی در مراسم اعلام شده دانشگاه به مناسبت ۱۶ آذر که خبر آن نیز اعلام شده بود حضور نیافت. عدم حضور وی در این مراسم تأییدی شد بر اخبار مربوط به وخامت جسمی وی. اگر وی زخمی شده بود نیازی نبود که چنین سخنرانی‌ای برنامه‌ریزی شود که بعداً لغو گردد.  
واکنش‌های بعدی رژیم در راستای پیشبرد همان سناریو  صورت گرفت و آن‌ها با سرکارگذاشتن رسانه‌ها و به ویژه مجاهدین و اسرائیلی‌ها و العربیه که مشتاق داستان شده بودند برای خود سرگرمی و مزاح ایجاد می‌کردند. .
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه ایران، از قول مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه خبر داد: «تمامی هماهنگی‌های لازم برای حضور سردار سلیمانی در دانشگاه انجام شده بود اما ظاهرا کسانی نمی‌خواستند ایشان به دانشگاه بیایند و برنامه لغو شد».
سپس حجت‌الاسلام و المسلمین علی شیرازی، نماینده ولی فقیه در سپاه قدس، در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به شایعات اخیر درباره سردار سلیمانی گفت: 
«اخیراً در برخی از سایت‌ها شایعاتی مبنی بر حضور ایشان برای سخنرانی در روز ۱۶ آذر ماه روز دانشجو، مطرح شد که کذب است.
وی ادامه داد: سردار سلیمانی اصلاً بنا نبوده که در دانشگاهی سخنرانی کند و این خبر هم مانند دیگر خبرهایی است که به‌صورت شایعه یا دروغ در روزهای اخیر منتشر می‌شود. چندی پیش هم برخی شایعه درست کردند و گفتند که او به شهادت رسیده و یا مجروح شده است، اما به‌کوری چشم دشمنان، سردار سلیمانی سالم است و این‌قدر محبوبیت میان مردم دارد که همه جناح‌ها او را دوست دارند. اگر بنا برای حضور در مراسمی هم باشد، هیچ‌کس نمی‌تواند مانع این حضور شود.» 
در این وانفسا «کمیسیون امنیت و ضد تروریسم»!‌ شورای ملی مقاومت هم از فرصت استفاده کرده با صدور اطلاعیه‌‌ی دیگری خود را مطرح می کند بدون آن که خبر خاصی داشته باشد.
نکته قابل تأمل این که روزنامه‌ی تایمز اسرائیل هم وارد میدان شده و به جای آن که به خبر اولیه‌ سایت اسرائیلی دبکا در مورد حمله به سلیمانی اشاره کند خبرسازی مجاهدین را تبلیغ کرد! 
«سخنرانی پاسدار قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران که قرار بود در تالار ابوریحان دانشگاه بهشتی تهران به مناسبت روز دانشجو برگزار شود، به دلایل نامعلومی لغو شد. … لازم به ذکر است که روز شنبه ۲۸ نوامبر خبرگزاری فرانسه به نقل از «شورای ملی مقاومت ایران»، وابسته به سازمان مجاهدین خلق گزارش داده بود که بنا بر اطلاعات به دست آمده از داخل سپاه پاسداران، سلیمانی در درگیری‌های حلب از ناحیه سر زخمی شده و حال جسمانی‌اش وخیم است.» 
پس از انتشار اطلاعیه کمیسیون وابسته به مجاهدین، رسانه‌های غربی این بار به جای اشاره به منبع اسرائیلی اولیه به خبرسازی مجاهدین و منبع ایرانی که دو هفته بعد وارد ماجرا شد اشاره می‌‌کردند! 
وال استریت جورنال هم ترجیح داد به منبع اولیه خبر که سایت اسرائیلی دبکا بود اشاره نکند. این روزنامه گزارش داد که «گروه های شورشی و یک گروه اوپوزیسیون ایران در روزهای اخیر مدعی شده اند ژنرال سلیمانی مجروح شده و تحت عمل جراحی قرار گرفته». 
پس از مدتی که رژیم متوجه شد آب‌ها از آسیاب افتاده و دیگر کسی پیگیر زخمی شدن «سردار سلیمانی» نیست، او را از پرده بیرون آورد. با انتشار عکس‌های قاسم سلیمانی، روسیاهی به مسعود رجوی ماند که با دادن آدرس دقیق و … مدعی بود حداقل دوبار سر وی مورد عمل جراحی قرار گرفته است. رسانه‌های غربی هم بدون اشاره به ماوقع و خبرسازی مثلث «اسرائیلی، عربی و مجاهدین» و سوار شدن دستگاه اطلاعاتی رژیم روی آن، به انتشار اخبار و تصاویر و سفرهای قاسم سلیمانی مبادرت کردند. همه هم سیاست «شتر دیدی، ندیدی» را پیش گرفتند. 
 بعید می‌دانم امروز هیچ عاقلی بتواند مدعی شود که خبر  زخمی شدن قاسم سلیمانی در سوریه و عراق و انعکاس این جعلیات در روزنامه‌‌ها و رسانه‌های «معتبر» واقعی بوده است.
امیدوارم آن‌هایی که فریب انعکاس خبر بستری‌شدن نیری در بعضی از رسانه‌های آلمانی و به ویژه رسانه‌های فارسی زبان را خورده‌اند با مرور خبر زخمی شدن قاسم سلیمانی در سوریه و پوچ درآمدن خبر نیری، تجربه بیاندوزند و در آینده آن را به کار بگیرند.
 
ایرج مصداقی
 
۲۵ ژوئیه ۲۰۲۳