![](http://mihantv.com/wp-content/uploads/2019/11/mehdi-aslani.jpeg)
مهدی اصلانی :
زادگاهم سهراه اکبرآباد یکی از سنتیترین و قدیمیترین محلاتِ تهران محسوب میشود. این محله به داشتن چند مکان از جمله کارخانهی آبجوسازیی شمس شهره بود. نوروز ۱۳۵۷ مجتمع مهتاب که تازهساز بود و شیک، و روکاری یکدست از سنگ مرمرِ خاکستری جلایش داده بود پذیرای مهمانی بالابلند و مغرور شد. تازهوارد به همراه دختری خردسال ساکن طبقهی دوم یکی از آپارتمانهای مجتمع نوساز مهتاب شد. دخترک میتوانست نوهی تازهوارد محسوب شود.
کشفِ هویت و نامِ شناسنامهای تازهوارد برای بچههای کوچه شاهین و برزین در محلهی سهراه اکبرآباد چندان به درازا نکشید. روی زنگ در منزل این عبارت به چشم میخورد: قاسمی.
از بهار ۱۳۵۷ خانم قاسمی با ما سهراه اکبرآبادیها بچهمحل شد. کنجکاوی و فضولیی بچههای محله برای بیشتر دانستن در مورد تازهوارد هنوز پاسخی درخور نیافته بود. در هفتهی اول کاشف به عمل آمد که نام کوچک خانم قاسمی که چونان قویی سبکبال و مغرور به هنگامِ استراحت در بالکن مجتمع مهتاب آتش به آتش سیگار میگیراند و خستهگی کاری که بر هیچکس دانسته نبود از تن به در میکرد، سکینه است؛ سکینه قاسمی.
و ما هنوز نمیدانستیم که سکینهی قاسمی همان «پری بلنده» معروف است و بین سالهای ۵۲-۱۳۵۰ را به حبس بوده است. شخصیتی که گذشتِ ایام نیز نتوانسته گردی بر خاطرهاش بنشاند، چونان که ملکهی ذهنِ پارهای زنهای چریکِ خانههای تیمی نیز میباشد.
چریک فدایی خلق عاطفه جعفری، که در دههی ۵۰ به حبس بوده، در نقل خاطرات خود از آن روزگاران روایتی اینگونه از شخصیت این زندانی غیرسیاسی ارائه میدهد: «ما به زندانیهای جنحه و جنایی میگفتیم زندانیهای عادی، زنان عادی هم به ما میگفتند سیاسیا (سیاسیها). پری بلنده زیبا و با دل و جرأت و آدم قابل اعتمادی بود. زندانیان عادی یکبار که با خانم دکترِ زندان بگومگو داشتند و معترض که به اندازهی کافی داروی مُسکن نمیدهد و به آنها نمیرسد، در میان فحشهای رکیک یکباره پری بلنده فریاد زد: خوبه ما هم مثل سیاسیا عکسِ شاه رو لوله کنیم و بچپونیم تو کونمون تا به ما هم مثل اونا برسین؟» (۱)
به راستی چه جاذبهای در شخصیت این نام وجود داشت که او را به موضوع ادبیات نیز بدل میکند، آنگونه که نویسندهی صاحب سبک هوشنگ گلشیری، یکی از پرسوناژهای داستان بلندش به وی اختصاص میدهد: «پری بلنده چه تن و بدنی داشت. پشت به او استکان را میگذاشت روی پیشانیش و ریزریز چینهای دامنش را میلرزاند و دستهایش را در هوا میچرخاند و کمرش را رو به او خم میکرد و حلقه به حلقه موهایش میآمد پایین تا پیشانیش میرسید به جلوی سینه میرزا» (۲)
غروب نهم بهمن ماه ۱۳۵۷ سهراه اکبرآباد را آتش و دود در برگرفت. در اقدامی همآهنگ کارخانهی آبجوسازی شمس در غرب تهران و آبجوسازی مجیدیه در شرق تهران به آتش و غارت کشیده شد. ابتدا کسانی به آبجوسازی شمس حمله کرده و سپس دیگرانی که کم نبودند رمهوار، رگ گردن کلفت کردند و نعرهکشان «تا خون در رگ ماست» سر دادند. روزنامهی اطلاعات در دهم بهمن ماه در تیتری بزرگ خبر از به آتش کشیده شدنِ «شهرنو، شکوفهنو، دو آبجوسازی و دهها مشروب فروشی» داد.
به جراًت میتوان گفت از انبار و زیرزمین این کارخانه چند روز متوالی آبجو شیشه سرطلایی شمس و آبجو قوطی خارج میشد و بچههای محلات اطراف به تناسب قوا و تیغدار بودنِ نفراتِ محلهشان ساعاتی از شبانهروز کارخانه را در اشغال و اختیار خود داشتند. همراه با نابود کردن قوطیهای آبجو در وسط خیابان و عربدهی «به گفتهی خمینی نهضت ادامه دارد.» بخشی از قوطیها نیز برای روز مبادا که دور نبود ذخیره میشد. هنوز تا شب دودانگی مانده بود و دهانها نمیبوییدند.
«از حدود ساعت پنج بعد از ظهر در اطراف «قلعهی شهر نو» به تدریج مردم اجتماع کردند. … حدود ساعت شش بعد از ظهر چند تن از جوانان به در «قلعه» حمله کردند و بعد جمعیت به تبعیت از آنها به خیابانهای داخل «قلعه» ریختند. … خانهها و مغازههای داخل قلعه به آتش کشیده شد… تعدادی از روسپیان در این وقایع مجروح و دو تا سه نفر کشته شدند… آتشسوزی ساعتها «محلهی غم» را میسوزاند و خاکستر میکرد. مأموران آتشنشانی پیرو اعلامیهی قبلی ضمن اعلام همبستگی با مردم اعلام کرده بودند از خاموش کردن آتشهایی که مردم نمیخواهند، خودداری خواهند کرد، در نتیجه اقدامی برای خاموش کردن این آتشها صورت ندادند» (۳)
ما سه راه اکبرآبادیها سرگرم انقلاب بودیم و از سرنوشت خانم قاسمی و دخترک خردسال بیخبر. و تا هنوز و همیشه، پری بلنده را ندیدیم.
پری نه فرار کرد و نه جایی برای پناه بردن داشت. شده بود همان دخترک بالابلندِ قزوینی که پدرِ واماندهاش وی را به دوران طنازیاش با چند سکه در محلهی «راسته وزیر» قزوین تاخت زده بود. خانهی طبقهی دوم مجتمع مهتاب مورد هجوم و غارت واقع شد و کمی بعد نامِ پری به عنوان اولین زنِ اعدامشدهی حکومت الله پس از انقلاب در تاریخ ثبت شد.
اولینها همیشه اعتباری تاریخی با خود دارند، هرچند کسانی با تاریخسازی و روایاتی مجعول نام خانم فرخ رو پارسا را به عنوان اولین زن اعدامشده ثبت کرده باشند. عدالت تاریخی حکم میکند تا برای ثبت در تاریخ گفته آید که اولین زن اعدامشده و اعلامشدهی پس از انقلاب سکینه قاسمی (پری بلنده) بوده است.
روزنامهی کیهان در تاریخ ۲۱ تیرماه ۱۳۵۸ با چاپ تصویری از پری بلنده و منصور باقریان بر پیشانی صفحهی اول خود خبر از اعدام سه زن و چهار مرد میدهد: اسامی زنان اعدام شده سکینه قاسمی معروف به پری بلنده، زهرا مافیها ملقب به اشرف چهارچشم و صاحب اختیاری معروف به ثریا ترکه است که به همراه منصور باقریان به حکم شعبهی اول دادگاه انقلاب اسلامی به قتل میرسند. در کیفرخواست منصور باقریان اتهام وی «وارد کردن مجلات پورنوگرافی و آلات تناسلی مردانه و زنانه از اسرائیل» اعلام میشود. همچنین در گزارش اسفند ماه ۱۳۵۸ سازمان عفو بینالملل، دادگاه انقلاب سکینه قاسمی (پری بلنده) را به «دایر کردن عشرتکدههای مختلف و گول زدن زنان و دختران معصوم و بیگناه، ایجاد شبکه فحشاء و کشاندن زنان به این مراکز» متهم کرد، مفسد فیالارض تشخیص داده و به اعدام محکوم کرد. حال آنکه در این تاریخ (۲۱ تیرماه ۱۳۵۸) خانم فرخ رو پارسا هنوز دستگیر نشده و به زندگی مخفی روی آورده بود. خانم پارسا هفت ماه پس از اعدام پری بلنده در ۲۷ بهمن ماه ۱۳۵۸ و در منزل مسکونیاش در شمال تهران به همراه همسرش سپهبد احمد شیرین سخن دستگیر میشود. (۴)
به جهتِ سنگینیی بارِ مذهب و شریعت بر قوانین، صدور و اجرای حکم اعدام برای زنان هماره با دشواریی بیشتری مواجهه بوده است. باورهای مردسالارانه در تدوین و اجرای قوانین چه در دوران پهلوی دوم و نیز پس از آوار بهمنکش ۵۷ و نگاه اسلام شیعی، اعدام زنان را همواره با محضوراتی از این دست مواجهه کرده است. چنانچه در اوج مبارزات چریکی در قدرقدرتی پهلوی دوم، فارغ از کشتشدن در درگیریها تنها نام سه زن به عنوان اعدامی ثبت شده است: منیژه اشرفزاده کرمانی به عنوان اولین زن اعدامی به تاریخ سوم بهمن ۱۳۵۴. اعظمالسادات روحیآهنگران در هفتم شهریور ۱۳۵۵. و زهرا آقانبی قلهکی در ۲۹ آذر ۱۳۵۵(۵)
مرادم از نقل تمامی آنچه گفته آمد، حرف اصلی این مکتوب است. هیچکس در عزای پری پیراهن سیاه بر تن نکرد و هیچ صدای اعتراض از حلقوم کسی برنیامد. ما همه اعضای ارکستری شدیم که در یک همنوایی شوم در حرکتی تودهوار و جمعی حقوق انسانی نادیده انگاشتیم. ما مغلوب صدای غالب شدیم. ما در مقابل حرکت تودهای که به ذات تخریبگر بود سر خم کردیم؛ در مقابل شکستن شیشه و آتش زدنها. بسیاری از آتشزنندهگان شهرنو، که انقلاب بر کاکلشان میچرخید، خود در زمرهی مشتریهای قلعه بودند و در ردهی تنخران، و با روسپیان همتنی کرده بودند. صداهای کمزور نیز در گفتمان سکوت مستحیل شد. دفاع از حقِ انسانی پری بلنده به جهت اخلاقی برایمان چرک بود و چندشآمیز. ما در نهایت برای پری دل سوزاندیم اما آن بیقدر را شماره نکردیم تا لیستمان مخدوش نشود. ما با پشت کردن به قربانی شاًن و حرمت انسان خدشهدار کردیم. هنوز بسیارانی حاضر نیستند یک استکان چای از دستِ امثال پری بگیرند و بنوشند، که آن نفرینی را نجس میدانیم، چرا که پری بلنده در ذهنمان ناچیز بود و هست و ما هنوز نمیخواهیم مخالفتمان را با ناچیزی توضیح دهیم. ما گیریم با سکوتمان با تودهی ماهزدهای که رگ گردن بر افروخت همصدا شدیم.
الیاس کانتی در کتاب توده و قدرت چنین میگوید: «توده هنگامی ساخته میشود که کمیت جای کیفیت را میگیرد. توده در همهی اشکال خویش چه تماشاچیی مسابقهی فوتبال باشد چه طرفدار یک اندیشهی سیاسی، پدیدهای است که در آن فردیت جایی ندارد. بر مبنای همین فقدان فردیت است که توده میتواند ابزار همهی خشونتها نیز باشد» (۶)
اعدام پری بلنده پیام حکومت جدید به جامعهای بود که باید کنترل میشد. خمینی به ذات نگرشی نسقگیر و ضعیفکش را با حکومت اسلامیاش بنیان نهاد. از اعدام پری بلنده تا انداختنِ آفتابه بر گردن «اراذل و اوباش»، میراثی است که از او بر جای مانده است. اما در این بازی نیز رسم مروت به جا نیاورد. خمینی برای نسقگیری از جامعه، ضعیفکشی پیشه کرد. مجازات را بر حس انتقام بنا نهاد و بی پناهترینها را از دم چک گذراند، و پری نمادِ بیپناهیی محض بود. پرسش آن است چرا هیچکس صدا بلند نکرد؟ زنان روشنفکر و شجاعی که در اولین تظاهرات علیه حجاب اجباری به خیابان ریختند بههنگام اعدام پری کجا بودند؟ چرا سکوت اختیار کردند، چون اعدام حق پری بود؟
زدنِ پری اعدامِ جسمیت زن و حقنه کردن جهاننگری واپسماندهای بود که زن را پردهنشین میخواست. کاربهدستان اسلامی برای حفظ بنیان خانوادهای که مرادشان بود با پری آغازیدند. اعدامِ پری فتحالفتوحِ آئینی بود که بعدتر بازتابِ تحمیل حجاب اجباری شد. اعدامِ پری زدنِ نماد برهنگیی زنانه بود. و جرمِ پری تنفروشی بود و نه تنخری. خداسالارانِ دینخویِ به قدرت رسیده، قوادان و پاندازان و جاکشهای مرد را اعدام نکردند، اما پری بلنده را چرا. و پری همان شیطانِ روایت و احادیث اسلامی بود که با جسم اغوا میکرد. جسم گناهکار و خارج از چهارچوب خانواده را باید زد. و اینگونه بنیان گفتمان اسلامی را برساختند. سکینه قاسمی تنها ده ماه بچهمحل ما بود. این مکتوب شاید ادای دینی باشد به بچهمحلی که دیگر نیست.
ویراست اول بهمن ۱۳۹۲
ویراست دوم تیر ۱۳۹۹
پانوشتها
۱- نگاه کنید به داد بیداد جلد اول، به کوشش ویدا حاجبی، صفحه۷۳
۲- نگاه کنید به «در ولایت هوا» طنزنوشتهای از هوشنگ گلشیری
۳- نگاه کنید به اطلاعات دهم بهمن ۱۳۵۷
۴- نگاه کنید به خانم وزیر” منصوره پیرنیا
۵- نگاه کنید به داد بیداد، به کوشش ویدا حاجبی جلد دوم ص ۴۲۴
۶- نگاه کنید به بهروز شیدا: “بهمنی رها شده است پشتاش ایستادهایم یا زیرش” گفتوگو با حسین نوشآذر رادیو زمانه