احد قربانی دهناری :
جستارگشائی
برای بهبود روحیهی کار جمعی در سازمانهای سیاسی، صنفی و مدنی، باید از تاکتیکهای گوناگون و استراتژی سنجیده بهره جست. این شیوه نیازمند توجه به عوامل مختلفی است که همهی آنها در ایجاد محیطی رفیقانه، سازنده، خلاق و پربار یاری میرسانند. برای تشویق همکاریها، ایجاد اعتماد و افزایش انگیزه بین اعضا بایستی همواره ابتکارهای جدید بهکار برد.
در این نوشته به برخی از رویکردها و راهکارهای موثر در بهبود روحیهی جمعی میپردازم.
شفافیت و اعتمادسازی
شفافیت و اعتمادسازی در یک سازمان سیاسی، صنفی و مدنی نه تنها به بهبود عملکرد درونی سازمان کمک میکند، بلکه باعث افزایش محبوبیت و مشروعیت، کاهش فساد، تقویت دموکراسی درونی و بهبود روابط بیرونی سازمان نیز میشود.
اطلاعات مهم و تصمیمهای کلیدی باید به طور شفاف با اعضا در میان گذاشته شود تا همه احساس کنند که در جریان امور قرار دارند. با پیگیری و به سرانجامرساندن قول و قرارها و وعدهها، میتوان محیطی صادقانه آفرید و با احترام به نظرات مختلف، اعتمادِ تک تکِ اعضا را جلب کرد.
مشارکت فعال همهی اعضا
مشارکت فعال همهی اعضا در سازمانهای سیاسی، صنفی یا مدنی تأثیرات مثبت فراوانی بر عملکرد این سازمانها میگذارد و برای موفقیت و پایداری این سازمانها ضروری است. این مشارکت نه تنها به بهبود کمیت فعالیتها و کیفیت عملکرد سازمان کمک میکند، بلکه منجر به ایجاد حس دلبستگی و همبستگی در بین اعضا نیز میشود.
دخیل کردن اعضا در فرآیندهای تصمیمگیری از یک سو تصمیمها را همهجانبهتر و سنجیدهتر و از سوی دیگر همه احساس میکنند که نظراتشان مهم است و در تصمیمگیری نقش دارند.
باید نشستهای منظم با حضور تمامی اعضا برای بحث و تبادل نظر برگزار شود. مشکلات، موانع و پیشرفتها با حضور همهی اعضا بررسی شود. فرصتهای گوناگون، بسته به امکانات و توانائی اعضا برای مشارکت آنها در تصمیمگیریها و فرآیندهای کاری فراهم کرد. این کار به افزایش احساس دلبستگی و مسئولیتپذیری اعضا کمک میکند.