«گیتی مداری و لائیسیته، قدرت سیاسی در ایران»

 

جلال ایجادی جامعه شناس، زیست بومگرا و پژوهشگر در باره اسلام، لائیسیته و جنبش های اجتماعی است. او در دانشگاه  های «کنام»، «سوربن پاریس 13»، و «گوستاو ایفل» در رشته های جامعه شناسی، اقتصاد پایدار و نظام های مدیریتی تدریس می کند. تازه ترین کتاب این نویسنده «گیتی مداری و لائیسیته، قدرت سیاسی در ایران»، انتشارات فروغ، است. 

جلال ایجادی در سال 2023 کتاب جامعه شناختی «انقلاب برای گسست» (انتشارات فروغ) را در 324 برگ منتشر ساخت. کتاب دیگر این جامعه شناس «بحران بزرگ زیستبوم جهان و ایران» است که در ۴۸۰ برگ، توسط انتشارات فروغ، منتشر شد. از این نویسنده تا کنون کتاب «نواندیشان دینی، روشنگری یا تاریک اندیشی»، ۳۱۰ صفحه، نشر مهری، کتاب «جامعه شناسی آسیب‌ها و دگرگونی‌های جامعه ایران»، ۴۰۰ صفحه، انتشارات نشرمهری، کتاب «بررسی تاریخی، هرمنوتیک و جامعه شناسی قرآن»، ۳۸۰ صفحه، و کتاب «اندیشه ورزی‌ها در باره جامعه شناسی، فلسفه، زیستبومگرایی، اقتصاد، فرهنگ، دین، سیاست»، ۷۲۰ صفحه، چاپ نشر مهری، منتشر شده است. جلال ایجادی هر هفته چند برنامه تلویزیونی در زمینه انقلاب، لائیسیته، دمکراسی، فلسفه، جامعه شناسی، نقد قرآن و اسلام و خاورمیانه، تهیه و پخش می کند. افزون بر آن، جلال ایجادی در تلویزیون های فرانسه به تحلیل و تفسیر در باره مسائل ایران، خاورمیانه و جهان می پردازد و نقش فعالی در جامعه سیاسی و روشنفکری و دانشگاهی فرانسه دارد.

انتشار کتاب «گیتی مداری و لائیسیته ، قدرت سیاسی در ایران» در 350 برگ، یک رویداد بزرگ و بیسابقه در ادبیات سیاسی و عرصه جامعه شناختی است. از نگاه نویسنده جامعه ایران بیش از پیش سکولار و گیتی مدار می گردد. ایرانیان در تفکر و رفتار خود بطرز روزافزون از وابستگی های دینی جدا می شوند و خردگرایی و علم گرایی را در کردار خود بنمایش می گذارند. تجربه انسانی و روش های عقلانی جای قرآن پرستی و امام پرستی و خرافه پرستی و تقدیر الهی را می گیرد. هدف جلال ایجادی در این کتاب، نقد مانع های تحول ایران، شرکت در آماده سازی گیتی مدارانه، سمتگیری ژرفتر برای استقرار قدرت سیاسی دمکراتیک و لائیک است. لائیسیته یعنی جدایی دین از قدرت سیاسی و نظام آموزشی و نظام قانونگذاری می باشد. تحلیل از قدرت سیاسی در ایران، تهیه پروژه لائیسیته برای ایران و آماده سازی فرهنگی برای تمدنی تازه، هدف این پروژه روشنفکری است. پرسش های این کتاب نه تنها برای جامعه ایران بلکه همچنین برای کشورهای مسلمان و همه کشورهایی است که رابطه سختی با دین اسلام دارند و در آنها، این دین منشا درگیری و تنش است.

چه دورنمایی برای یک سده آینده ترسیم می کنیم؟ چالش های اساسی امروز کدامند؟ آینده پارادایم های جامعه ما کدام است؟ دمکراسی و آزادی و چالش بزرگ زیست محیطی و قدرت سیاسی لائیک و سکولار و برابری زن و مرد محورهای چالشی بزرگ زندگی ما هستند. بررسی قدرت سیاسی پیچیده و اسلامی شیعه  در ایران، پیشرط رفتن بسوی دمکراسی و قدرت سیاسی لائیک و سکولار است. این کتاب اسلام و توتالیتاریسم را به نقد کشیده و راه های عملی برای تغییر جامعه بسوی سکولاریسم گسترده را پیشنهاد می کند. چگونه سیاست های سکولاریستی و قدرت سیاسی لائیک را تدارک ببینیم؟  این کتاب به این پرسش ها پاسخ می دهد.

اهمیت این کتاب در کجاست؟

تمام سیاسیون در اپوزیسیون ایرانی از این کتاب مرجع بهره خواهند گرفت. مطالعه این کتاب توسط سیاسیون دمکرات، نوع مبارزه با حکومت کنونی را تعیین می کند و راه برای مجلس فردا و قانون اساسی آینده را کاملن هموار می کند.

از همه اندیشه گران جامعه شناسی و روانشناسی و تاریخ دعوت می شود تا این کتاب را بخوانند زیرا چالش عظیم در باره ماهیت قدرت سیاسی آینده، نیرومندی فکری بیشتر و تلاش روشنگرانه گسترده را می طلبد.

جوانان دختر و پسر در خواندن این کتاب پایه فکری محکمی پیدا کرده و می توانند با استواری بیشتری در فعالیت اجتماعی و هنری و پروژه های سیاسی خود اقدام کنند.

گفتمان روشنفکران پیرامون این کتاب بما کمک می کند، تا رابطه لائیسیته با قدرت دینی و اقتصاد حاکم و نظام آموزشی و نظام قضایی، مورد پرسشگری دقیق قرار گیرد و اختلاف نظرها و همسوئی ها روشنتر گردد.

در شرایط فروپاشی درونی رژیم دینی استبدادی خامنه ای و افزایش درگیری های میان جناح ها، «گیتی مداری و لائیسیته، قدرت سیاسی در ایران»، کتابی آموزنده در راستای تغییر سیاسی برای دمکراسی و در خدمت آموزش سکولار مدرن است.