![](https://mihantv.com/wp-content/uploads/2019/11/Dr.-H.-Bolouri.jpg)
دکتر حسن بلوری :
فشرده
“مقولههائی که مفید بودن خود را در ردهبندی چیزها به اثبات رساندهاند چنان بسهولت بر ما تسلط مییابند که خاستگاه زمینیشان را فراموش میکنیم و آنها را بهعنوان دادههای غیرقابل تغییر میپذیریم. سپس به آنها بهعنوان “ضروریات تفکر”، “پیشینیِ داده شده” [آپریوری] و غیره مُهر تایید میزنیم. چنین خطاهایی معمولا مسیر پیشرفت علمی را برای مدت طولانی غیرقابل عبور میکند. بههیچوجه کار بیهودهای نیست تمرین کنیم مقولههای رایج را موشکافی نمائیم و نشان دهیم که توجیه و سودمند بودن آنها به چه شرایطی بستگی دارد، چگونه در جزئیات از تجربه حاصل شدهاند.”۲ و۳ (سخنان هشدار دهندهی اینشتین در سوگنامهٔ ارنست ماخ)
یکی از آن مقولات مفید که بر تاروپود ما نفوذ کرده و ما را در چنبرهی خود دارد مقولهی فضازمان است. توجیه این مقوله، شرایط و محدودهی اعتبار آن چیست؟ مقولهی فضازمان تا چه مقیاسی با اصل علیت که برای علوم طبیعی حیاتی میباشد همآهنگ است؟ فیزیکدانانِ نظریه ریسمانها پاسخ به این پرسشها را درگرو شناختِ کیهانی به بزرگی۳۵–۱۰متر!! میبینند. اما آیا آنها امکان راستآزمائی نظریهی خود را دارند؟ و آیا نظریه ریسمانها پاسخی به مسئلهی وحدت نیروهای بنیادی، نظریه نسبیت و نظریه کوانتوم، است؟ پرسشهائی که مایلم در این مقاله پس از پیشگفتاری به آنها بپردازم.
تذکر: سلسله مقالات ارائه شده در بارهی فضازمان (گرانشِ کوانتومی) بنحوی نگاشته شدهاند که مستقل از هم قابل مطالعه میباشند. پیشتر: