ریزگردهای اتمی

کورش کبیر

نشریه آلمانی “یونگه ولت” اخیرا تفسیری درخصوص نوع بمباران های آمریکا درعراق وسوریه علیه داعش منتشرکرده است که گرچه تاکنون به صورت حدس وگمان وتحلیل بوده است اما اکنون به مستنداتی اشاره شده است. این فاجعه که استفاده ازاورانیوم کمترغنی شده درمهمات مصرف شده درفاصله 2003- 1991 برعلیه نیروی ارتش عراق در دشت های جنوبی این کشور وبالاخص نزدیک به مرزکویت بوده است مارا برآن داشت تا حقایقی چندرا به گوش هموطنان خود درایران وبالاخص مردم خوزستان برسانیم.

اولا: تاکنون بیش از50 نوع مهمات تاکتیکی اتمی (اورانیوم کمترغنی شده)در ارتش آمریکا شناسایی شده است که درتقریبا عمده تجهیزات وسلاحهای موجود استفاده می شود ازگلوله های توپ وخمپاره گرفته تا موشکهای شلیک شده ازسوی هلی کوپترهای آپاچی وحتی بمب هایی که کمترازیک توپ فوتبال بوده اما تخریب کاملی به اندازه یک میدان فوتبال (محل تجمع توپخانه یا تانکها) را تا معادل انفجار 40 تن تی ان تی موجب می شوند.

ثانیا: درجریان حمله آمریکا به نیروهای عراقی دراواخرفوریه 1991 برای بازپس گیری کویت ماجرای استفاده آمریکا ازگلوله های اتمی دردشتهای جنوبی عراق به سمت کویت به فرماندهان ارشد سپاه گزارش داده شد اما متاسفانه این هشدارها با تفسیرسیاسی فرماندهی سپاه مبنی براینکه چنانچه آمریکا دست به این اقدام زده باشد اکنون همه دنیا برعلیه وی بسیج می شدند ازپیگیری اطلاعات ارائه شده خودداری کردند درحالیکه آن اطلاعات ازسوی مطمئن ترین بخش اطلاعات نظامی سپاه دراختیارایشان قرارگرفته بود وهم اکنون نیز افسران مذکورآمادگی شهادت دراین خصوص را درهرمرجعی دارند.

 

مزیدآگاهی حداقل یک بمب 5 کیلوتنی موسوم به جی بی-400 درمنطقه جنوب غربی بصره درابتدای فوریه (بین 4-7 فوریه 1991) برعلیه نیروهای عراقی بکارگیری گردیده و تشعشعات وموج ناشی ازانفجارتاشعاع 3 مایل را از خود متاثر و علاوه برانهدام نیرو، تجهیزات و جنگ افزارهای سنگین را نابود یا ازکارانداخته است درخصوص میزان آلودگی منطقه نیزتنها به این نکته اشاره می کنیم که هریک کیلوتن موادفوق حتی اگربعنوان بمب های سنگرکوب درعمق 50 متری منفجربشود مساحتی به میزان یک میلیون مترمربع خاک آلوده به مواد رادیواکتیو رابه هوا پرتاب کند وطبیعی است که استفاده ازبمب های 5 کیلوتنی به میزان 5 برابر این آلودگی را ایجاد کرده باشد
برخی ازفرماندهان وسربازان حاضردرسندروم ادعا کرده اند که درهنگام انفجارات این درست است که سمت باد ازسوی شمال غرب به سوی جنوب شرق (خوزستان ایران) بوده است ولی درهمان شب پس از انفجارمسیرباد 180 درجه تغییر و بهمین دلیل تعدادی ازنیروهای عملیاتی آلوده شده اند زیرا هنوزهوای منطقه آلوده به ذرات اورانیوم رقیق شده بوده است.
جهت اطلاع طول عمراورانیوم رقیق شده ⅘ میلیون سال می باشد وتاثیرات آن تانسل ها برانسانهایی که درآن منطقه زندگی کرده یا درمسیرآن قرارگرفته باشند باقی می ماند.

 

ثالثا: باگذشت چندسال ازجنگ فوق سندرمی بنام سندرم جنگ خلیج درغرب برگزار و در آن معلوم گردید که حدود یک سوم نیروهای زمینی شرکت کننده درعملیات فوق به عوارض

ناشی ازاستفاده ازمهمات فوق نظیرخستگی، دردهای عضلانی، اسهال، نوعی آلزایمروفراموشکاری، جوش وتاول زدن پوست مبتلا شده اندکه برخی ازآنها بدلیل تاثیرات اورانیوم رقیق شده درمهمات وبعضا بدلیل استنشاق گازسارین، دودناشی ازآتش سوزی درچاههای نفت ودیگرموارد بوده است. بدنبال آن سندروم که درسال 1998 برگزارشد کهنه سربازان جنگهای بعدی در افغانستان (2001) وعراق (2003) نیزبعدا ادعایی درتاثیرپذیری ازمهمات استفاده شده با اورانیوم رقیق داشته اند آنها حتی علاوه براستفاده ازبمب های حاوی اورانیوم رقیق شده دربمباران کوههای تارابورا اول تا سوم مارس 2002 را زمان استفاده ازاین بمب ها درافغانستان و حملات هوایی وموشکی اولیه به عراق درمارس 2003 و جنگ فلوجه درسال 2004 را منشاء استفاده آمریکایی ها ازمهمات آلوده ذکرکرده اند اما ادعای آنان چندان موردتوجه قرارنگرفته است فرماندهان سپاه تنها پس ازبرگزاری سندرم فوق وصرفا برای بهره برداری تبلیغاتی برعلیه آمریکا اقدام به تایید استفاده ارتش آن کشورازمهمات اتمی با اورانیوم رقیق شده کردند

مزید آگاهی استنشاق چنین غباری کشنده است چون با عبورازبینی وموانع سر راه مغز وارد آن می شود. غباربرجا مانده ازانفجار بمبهای مسلح به اورانیوم ضعیف شده و انفجارهای هسته ای سمی است که وقتی وارد بدن شود به همه جای آن نفوذ می کند. این ذرات آلوده که ۱۰۰ برابر کوچکتر ازگلبول سفید خون هستند سوار بر باد به سراسرمنطقه پخش شده ومستقیم وارد جریان خون انسان می شوند سپس این ذرات به سراسر بدن و همچنین به داخل استخوان، مغزاستخوان ومغز و جنین داخل شکم زنان باردار راه پیدا می کنند.

“جواد العلی” یکی از پزشکان مرکز تومورشناسی در بصره است. وی تحقیقاتی درباره اثرات مواد رادیواکتیو در بصره انجام داده است. العلی می‌گوید: “ماجرای تشعشعات اتمی در بصره در طول جنگ اول خلیج فارس و سال 1991 آغاز شد. حدود 300 تن اورانیوم ضعیف شده در بخش غربی بصره پخش شد که موجب افزایش محسوس سطح تشعشعات اتمی در این شهر شد، سطپح تشعشات هسته‌ای در این منطقه، تا قبل از جنگ، نزدیک به صفر بود. العلی ادامه می‌دهد: “این تشعشعات موجب بزرگ شدن اندام‌های داخلی بدن افراد و همچنین تولد نوزادهایی با اشکال عجیب می‌شد.

 

نمودار مرگ و میر مردم بصره بر اثر ابتلا به سرطان نیز در این میان بسیار جالب توجه است. تعداد مرگ و میر از حدود 34 نفر در سال 1988 به حدود 600 نفر در سال 2001 رسیده است. تعداد خانواده هایی هم که بیش از یک فرد مبتلا به سرطان دارند، از 31 عدد به بیش از 70 عدد رسیده است. العلی همچنین توضیح می‌دهد که چگونه تصاویر بی‌شماری از افرادی را در اختیار دارد که به انواع تومورهای وحشتناک دچار شده‌اند. همچنین تصاویر کودکانی را به ما نشان می‌دهد که یا به هنگام تولد و یا در سنین پایین دچار انواع ناهنجاری‌ها و نواقص فیزیکی شده‌اند. وی در این تصاویر از کودکانی نام می‌برد که در سن 15 سالگی و یا حتی 3 سالگی به علت گرفتاری به تومورهای مختلف از دنیا رفته‌اند. گزارشگران گروه هلندی ضدجنگ موسوم به پاکس ادعامی کنند که درجنگ دوم آمریکا ومتحدان غربی آن درعراق درسال 2003 حدود ده هزارگلوله، بمب و موشک حاوی سرجنگی اتمی با رادیواکتیورقیق شده مورداستفاده قرارگرفته است
رابعا: برای اولین باردرایران بطورجدی بحث الودگی هوای خوزستان به ریزگردهای حاوی ذرات رادیواکتیو درسال 2004 مطرح شد زمانیکه جواد محمدی زاده معاون محمود احمدی نژادمسئولیت ریاست سازمان محیط زیست را برعهده گرفت اما وی نظیر رییس خود و سایروزراء کابینه بدون هرگونه تحقیقی با پشت هم اندازی وجود هرگونه موادرادیواکتیو را در هوا وآبهای جنوب کشورتکذیب کرد. (این فرد همان استاندارلرستان درزمان انتخابات خرداد 76 بود که دربرخی ازشهرهای آن نظیرالیگودرز آرای ریخته شده به صندوق ها به میزان 180% افراد واجد شرایط به نفع ناطق نوری بود!)

 

با این‌حال نمایندگان اهوازواندیمشک سخنان رییس سازمان حفاظت محیط زیست را قانع کننده ندانستند وخواهان تحقیقات علمی دراین زمینه شدند.سید عیسی دارایی، نماینده مردم اهوازوشکرخدا موسوی، نماینده اندیمشک، که هر دو در دوره های قبل جزو فرماندهان سپاه پاسداران ایران بودند به طورجدی نسبت به وجود اورانیوم رقیق شده در ریزگردهای ورودی به ایران هشدار داده وخواهان بررسی آن ازسوی دولت احمدی نژاد شدند. و درخردادماه ۱۳۹۲، عباس پاپی‌زاده، عضو کمیسیون کشاورزی، آب ومنابع طبیعی مجلس بار دیگر نسبت به وجود آلودگی‌های رادیو اکتیو در ریزگردها هشدارداد وازبی عملی مسئولان دولتی درانجام آزمایش روی این پدیده جوی انتقاد کرد.

دربهمن ماه سال ۱۳۹۲ و پس از روی کار آمدن دولت یازدهم، معصومه ابتکار رییس دانشگاه محیط زیست نیزبه طورجدی نگرانی‌‌هایی را درمورد ورود آلودگی‌های هسته‌ای به کشورازطریق ریزگردها مطرح کرد. اصغرمحمدی فاضل، درهمایش «محیط زیست، بهداشت وایمنی» تلویحا به آلودگی ریزگردها به موادرادیواکتیو اشاره کرده گفت بررسی‌ها نشان می‌دهد ریزگردهای عراقی ازمناطقی دراین کشوربرمی‌خیزند که درآن سلاح‌های حاوی اورانیوم رقیق شده به کاررفته است.

لازم به توضیح است که برای اولین باردرسال ۱۳۸۷، دو استاد دانشگاه چمران دراهواز که به سفارش سازمان حفاظت محیط زیست روی ریزگردها تحقیق می‌کردند درمقاله علمی خود نسبت به وجود عناصر رادیواکتیو ازجمله اورانیوم رقیق شده در ریزگردها هشداردادند. در این تحقیق همچنین به حضور بیش از حد طبیعی عناصر دیگری مانند آرسنیک، سرب، روی، نیکل و کبالت اشاره شده وآلودگی به «مواد شیمیایی و رادیواکتیو» تایید شده است وازخوزستان، ایلام، فارس، بوشهر،لرستان و اصفهان بعنوان استان‌هایی نام برده شد که درمعرض بیشترین تاثیرات ریزگردها قرار دارند ومتاسفانه ازسوی دیگراین استانها تولید کننده محصولات فراوان کشاورزی‌اند که به عمده بازارشهرهای مرکزی صادرمی شود. ازاین رو، هرنوع آلودگی رادیو اکتیویا شیمیایی حتی به میزان کم نیز می‌تواند وارد چرخه غذایی انسان درنقاط مختلف ایران شود.

 

اکنون با توجه به تفاصیل فوق ونتیجه عملی حاصله ازکاربردمهمات دارای رادیواکتیو رقیق شده بالاخص درجبهه جنوب غرب ایران ودشت وصحرا وتالابهای این منطقه لزوم اعلام منطقه خوزستان بعنوان نقطه مرکزی ریزگردهای اتمی (والبته باهدف تمرکزاقدامات کارشناسی وپیداکردن راه حل مقابله با این پدیده شوم درمناطق مورد تهدید) ازسوی دولت روحانی بیش ازپیش آشکارمی گردد و این امرنیزنظیردیگرپدیده های زشت محصول استقرارنظام جمهوری اسلامی باید مورد کالبدشکافی قرارگیرد تا قبل ازاینکه دیرشده وکارازکاربگذرد بتوان با حداقل هزینه ها آنرا مهارکرد

منبع:پژواک ایران